1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na terugkeerdatum. Een visum voor Myanmar is verplicht en kan worden verzorgd door ons of je reisagent.

Geen enkele vaccinatie voor Myanmar is verplicht. Aan te bevelen zijn een herhaling van de tetanusvaccinatie, een inenting tegen hepatitis A&B, een antimalariakuur en een preventieve bescherming tegen tyfus en paratyfus. Het is belangrijk om muggenwerende middelen ook overdag te gebruiken, dit ter preventie van Dengue en chikungunya (knokkelkoorts). Het leidingwater is nooit drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk. Voor richtlijnen verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

Neem euro’s of US dollars mee die je kan wisselen tegen de lokale munt, de Birmaanse Kyat. De Kyat is in omloop als biljetten van 100, 200, 500, 1000, 5000 en 10 000 kyat.  Wij raden aan om geldbiljetten (cash) in USD of EUR mee te nemen voor je persoonlijke uitgaven. De biljetten dienen nieuw te zijn zonder scheuren of vouwen. Dollarbiljetten die starten met CB-serienummer worden niet aanvaard. De huidige wisselkoers zie je hier.

In sommige hotels kan je (uitzonderlijk) betalen met creditcard (Visa en MasterCard), maar meestal met kosten. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik. 

Fooien zijn niet verplicht, wel aangeraden, bijvoorbeeld +/- 500 Kyat per koffer voor de bagagedrager aan de luchthaven.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus in de grotere toeristische regios,  ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku bijna elk ander hotel in Myanmar op aanvraag aanbieden.

Praktisch

De netspanning bedraagt 220 volt. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform: soms passen er alleen Britse, driepolige platte stekkers in, soms ook tweepolige. Je neemt best een universele stekkeradapter mee. Overal moet je rekening houden met stroompannes. Veel hotels beschikken daarom over een dieselgenerator, voorzichtigheid is dus belangrijk bij het opladen van accu’s. Veel hotels hebben speciale apparatuur die de spanning corrigeert.

In onze zomertijd bedraagt het tijdsverschil +4,5 uur; in onze wintertijd +5,5 uur.

Myanmar kent drie seizoenen. In het regenseizoen (juni-oktober) kan het voornamelijk rond de Delta regenen. In de regio rond Bagan en Mandalay valt opmerkelijk minder regen, maar de luchtvochtigheidsgraad kan wel hoog zijn. De meeste regen valt in juli en augustus; meestal enkel ‘s avonds. Er zijn ook dagen zonder regen in onze zomermaanden. Een aangenaam en koel seizoen loopt van eind oktober tot begin maart, in principe zonder neerslag. Een droog en warm seizoen van maart tot mei, waarbij de temperatuur in Bagan kan oplopen tot 45°C. Hou er alleszins rekening mee dat het in de bergstreken gedurende het hele jaar ‘s avonds afkoelt waardoor een warme trui of fleece jas zeker aan te raden zijn.

Gezien het warme klimaat, het hele jaar door, voorzie je best lichte, katoenen kledij. Voor de koele avonden en de soms verraderlijke airco neem je best een sweater of jack mee (zeker voor de winterperiode van november tot februari). Door er verzorgd uit te zien, toon je respect voor de cultuur van het land. We raden comfortabele wandelschoenen met profiel aan voor tijdens de wandelingen, ook een opvouwbare paraplu, een kleine zaklamp, zonnehoed, -bril, -crème mogen niet ontbreken in jouw bagage. Een verrekijker kan handig zijn tijdens de boottochten. Juwelen dienen aangegeven te worden wanneer je het land binnenkomt.

Tijdens tempelbezoeken zorg je dat de schouders en knieën bedekt zijn. Het bezoek is blootsvoets, je draagt best schoenen die makkelijk aan en uitkunnen. Als je de tempels liever niet blootvoets betreedt, kan je pleisters kopen die ongemerkt op de voetzolen kunnen aangebracht worden.

Geïnteresseerd in een reis naar Myanmar?