1

Waar begin je?

Ontdek meerWie Ecuador bezoekt maakt kennis met een van de kleinste landen van Latijns-Amerika en kan proeven van vier werelden: het Andesgebergte, de Galápagoseilanden, de Pacifische kust en het Amazonewoud. Cultuur combineren met natuur staat dus bovenaan jouw lijstje. Je ontdekt Quito en Cuenca, twee pareltjes van koloniale architectuur en met je avontuurlijke schoenen aan ga je op pad doorheen het beschermd merengebied van Cajas Nationaal Park. De perfecte afsluiter? Island hopping of wegdromen op een cruise langs de Galápagoseilanden. Bucketlist? Check!

Quito

De hoofdstad van Ecuador ligt in een vallei op 2.850 meter hoogte en wordt omgeven door met sneeuw bedekte vulkanen. De stad ligt zo’n 20 kilometer ten zuiden van de evenaar. Bij de verovering van de Spanjaarden in 1534 werd de stad volledig platgebrand maar wederom opgebouwd. Hierbij volgden ze het exacte plan van de oorspronkelijke stad waardoor er in de stadskern bijna geen enkel modern gebouw te bespeuren valt. Het prachtige en knusse historische centrum is dan ook meer dan een bezoekje waard. Ga zeker naar de wijk La Mariscal als je houdt van barretjes, restaurants en nachtclubs met een heerlijke mix van muziekstijlen.

Cuenca

Cuenca is barok, niet alleen qua architectuur, kunst en literatuur, maar vooral diep in de ziel van haar bewoners en bezoekers. De stad is al eeuwenlang een intellectueel centrum met een grote aantrekkingskracht voor dichters, schilders, advocaten en psychologen. Uit de universiteit ontsproten veel van Ecuadors grote geesten. Hierdoor kreeg Cuenca haar bijnaam ‘het Athene van Ecuador’. De leukste manier om de sfeer van de stad te proeven is al wandelend. Flaneren langs de indrukwekkende kathedraal, gezellige pleinen en parkjes en het kleurrijke bloemenmarktje van Plaza del Carmen, moeten zeker op je planning staan. Prachtige rivieren omringen deze bruisende hoofdstad van het zuiden.

Guayaquil

De grootste haven- en industriestad van Ecuador, Guayaquil, was vooral belangrijk tijdens de koloniale periode. Van hieruit vervoerden de Spanjaarden vanuit de naburige kolonies hun rijkdommen naar Spanje. Door het industrieel karakter is Guayaquil niet echt een toeristische trekpleister, maar fungeert de stad voornamelijk als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Galápagoseilanden. In de wijk Las Peñas vind je prachtig gekleurde huizen. En hou je van bruisende straten, dan mag Malecón 2000 zeker niet ontbreken. Hier springen de contrasten tussen traditie en vernieuwing in het oog.

Galpagoseilanden

In 1831 vertrok Darwin met zijn Beagle voor een reis rond de wereld. Op 16 september 1835 bereikte hij de Galápagoseilanden en zette voet aan wal op het eiland San Cristóbal. De studies die hij hier deed, vormden de basis voor zijn alom bekende evolutietheorie. Uniek aan de Galápagos is dat de diersoorten vrijwel geen natuurlijke vijanden hebben door de geïsoleerde ligging van de eilanden. Hierdoor zijn de dieren helemaal niet agressief en zien zij bezoekers niet als een potentieel gevaar. Leguanen verwelkomen je op maagdelijk witte zandstranden. Ook snorkelen tussen pinguïns, zeeleeuwen en reuzenschildpadden maakt je tijd hier echt onvergetelijk.

Amazone

De Amazone rivier met haar meer dan 6.000 kilometer is misschien wel de langste rivier ter wereld. Denk aan oneindige oerwouden waar de grootste diversiteit aan planten en dieren te vinden is. Word ’s morgens wakker in de jungle terwijl de geluiden van duizenden krekels en felgekleurde papegaaien je omringen. Het is een once in a lifetime experience! De rivier biedt tal van mogelijkheden om het regenwoud te verkennen. Kanotochten in kreken nemen je mee naar de leefwereld van apen en rivierotters. Gespecialiseerde natuurgidsen vertellen je alles over de fauna en flora van dit unieke ecosysteem. Je kan gaan zwemmen in het donkere rivierwater en tijdens de junglewandelingen maak je kennis met vele kikkersoorten, vogels, kaaimannen, luiaards en zoveel meer!