1

De Galápagoseilanden: wat, wanneer en hoe?

GALAPAGOS_dustin-haney-s6B6mlgqIjk-unsplashLarge.jpg

Spot jij de BIG 15?

Wat zijn de Galápagoseilanden net?

Wil je Ecuador op een unieke manier ontdekken? Hallo Galápagoseilanden! Maar wat houden deze mysterieuze eilanden nu precies in? Deze eilandengroep in de Stille Oceaan, op zo’n 1.000 kilometer van het vasteland van Ecuador, herbergt een uniek en fragiel ecosysteem dat al eerder werd bestudeerd door een naam die ongetwijfeld bekend in de oren klinkt: Charles Darwin. De geïsoleerde, en relatief jonge, vulkanische eilanden vormden ooit het decor van de evolutietheorie, en zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het toeristische landschap van Ecuador.

Wat is de beste reisperiode?

Wanneer reis je nu best naar de Galapagoseilanden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te vormen en de uitkomst hangt vooral af van wat je hoopt te doen en te zien tijdens je verblijf. Het is een bestemming die je het hele jaar rond kan bezoeken, maar toch zijn er twee specifieke seizoenen te onderscheiden: het warme seizoen en het droogseizoen.

Het warme seizoen loopt van januari tot mei en gaat gepaard met hogere temperaturen en dagelijks onderbroken regenval. Hierdoor is de vegetatie weelderig groen is en is er meer voedsel en activiteit op het land. Daardoor zal je meer wildlife kunnen zien op het land en kan je met wat geluk getuige zijn van het uitkomen van Galápagosreuzenschildpadeieren in broedcentra.

Heb je meer interesse in wildlife in het water? Dan reis je beter in het droogseizoen dat van juni tot november gaat. Deze periode kent minder regenval en aangenamere koelere temperaturen. Ook is het onderwaterleven optimaal, dus leg die wetsuit al maar klaar! Ook voor vogelliefhebbers is deze periode ideaal.

Hoe reis je naar de Galápagoseilanden?

De Galápagoseilanden zijn enkel te bereiken vanuit het vasteland van Ecuador, er is namelijk geen directe internationale vluchtverbinding mogelijk. Je neemt een binnenlandse vlucht vanuit Guayaquil of Quito en na zo’n tweetal uurtjes vliegen bereik je de eilanden via de luchthaven van Baltra of die van San Cristóbal.

Wie Charles Darwin wil achternagaan kan dat doen op verschillende manieren. Zo kan je verblijven op een bepaald eiland en van daaruit dagelijks de omliggende eilanden en bezienswaardigheden verkennen.

Wil je het meeste uit je beperkte tijd op de Galápagoseilanden? Dan kies je het best voor een cruise. Op deze manier verlies je niet steeds kostbare tijd om je te verplaatsen, want ja hoor, de Galápagoseilanden zijn echt wel groter dan je denkt en hebben een oppervlakte zo groot als Griekenland. De meeste cruises starten al vanaf drie nachten en varen langs de noordelijke, oostelijke, zuidelijke, westelijke of centrale eilanden. Uiteraard kunnen verschillende routes en cruises gecombineerd worden. Blijf jij liever aan wal of kies je liever voor een meer budgetvriendelijke optie, kies dan voor island hopping, waarbij je op verschillende eilanden zal overnachten en van waaruit je telkens de omgeving verkent. Dus kortom, voor ieder wat wils! Waar wacht je nog op om deze parel in Latijns Amerika te ontdekken?

GALAPAGOS_11ILarge.jpg

 

  • Tags:
  • must-see's,
  • Ecuador,
  • #mytookumoment,
  • Tips & Tricks

Geïnteresseerd in een reis naar Ecuador?