1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis. Voor het bezoek aan de Galápagoseilanden heb je ook een Ingala Transit Control Card nodig voor de migratiecontrole. De aanvraag van deze kaart dien je niet zelf te doen en wordt door ons verzorgd.

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Voor het bezoeken van Ecuador is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk voor een bezoek aan het Amazonegebied waar het risico het hoogst is. We raden je aan een goede muggenmelk (tropische versie) mee te nemen en beschermende kledij te dragen want er is namelijk een beperkt risico voor malaria. In het Amzonegebied is het risico hoger en wordt ook de eventuele inname van malariatabletten aangeraden. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Op reis gaan is de ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). De kans op besmetting met hepatitis A tijdens reizen in (sub)tropische gebieden is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde heel reëel, omdat de overdracht via voedsel, drank of voorwerpen kan gebeuren. Een vaccinatie wordt daarom sterk aangeraden. Het vaccin Havrix is zeer doeltreffend welke enkele weken na de eerste injectie in nagenoeg 100% van de gevallen een volledige bescherming biedt. Ook interessant is het vaccin Twinrix, dat naast Hepatitis A ook bescherming biedt tegen Hepatitis B. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be). In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes, raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Flessenwater is aan te bevelen. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, vooral in de Ecuadoriaanse steden. Ook O.R.S. zakjes zijn geen overbodige luxe.

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar. Aangeraden is om kleine coupures mee te nemen die niet beschadigd of beschreven zijn. Wisselkoers Ecuador: 1 EUR =  hier te klikken.

Je kan op de meeste plekken met je creditcard, zoals Visa en MasterCard, betalen of geld afhalen, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

In restaurants, bars en op terrassen in Ecuador is een fooi van 5% tot 10% gebruikelijk. Ook taxichauffeurs en kruiers verwachten een fooi. Dit geldt ook voor lokale gidsen.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De elektrische spanning bedraagt 120 volt. Een spanningsomvormer kan dus handig zijn, maar is voor de meeste apparaten geen noodzaak. Een universele adapter (twee platte pinnen) is wel noodzakelijk. 

Je gsm is op sommige plaatsen (en afhankelijk van je provider) bruikbaar. In de Amazone en op een cruiseschip is er niet altijd gsmbereik. De landcode van Ecuador is +593.

Het tijdsverschil met België is -6 uur in de winter en -7 uur in de zomer. Het verschil tussen België en de Galápagoseilanden is -7 uur in de winter en -8 uur in de zomer.

Ecuador kent een veelzijdig klimaat en het weer is zeer wisselvallig. Door de ligging op de evenaar zijn er geen echte seizoenen en zijn de temperatuurverschillen doorheen het jaar klein, maar is er wel een droge en natte periode. Ook de hoogteverschillen, de temperatuur van het zeewater, de zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn bepalende factoren. Aan de kust en op de Galápagoseilanden zijn de temperaturen het hoogst. De temperatuur bedraagt gemiddeld 30°C in de natte periode, maar in de droge periode van mei tot november is het iets aangenamer door de koude Humboldtstroom. In de bergen is het gemiddeld koeler dan aan de kust. Hier geldt: hoe hoger je gaat, hoe kouder. Het weer is steeds regenachtig, maar de droogste maanden zijn van juli tot december. Het Amazonegebied kent het hele jaar door een warm en vochtig klimaat. De droogste maanden in de jungle zijn oktober en november.

Verschillende toeristische trekpleisters in de Andes brengen ons op grotere hoogtes. We raden aan steeds je arts hierover te raadplegen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust.

Het is verstandig om al je waardevolle zaken in de hotelkluis te bewaren indien beschikbaar. Dit geldt in het allereerste geval voor je reispaspoort. Het verlies van dit document betekent een hoop onaangename en kostelijke moeilijkheden. Op straat of op uitstap heb je zelden of nooit het paspoort nodig dus bewaar je dit beter op een veilige plaats. Voor je legitimatie op straat volstaat het gastenkaartje van het hotel of een fotokopie van het paspoort.  Bij verlies van je paspoort moet je ter plaatse onmiddellijk een politieverklaring laten opstellen en persoonlijk contact opnemen met de Belgische Ambassade in Quito. Een woordje Spaans kennen is steeds mooi meegenomen. Ook andere waardevolle zaken laat je beter thuis (of in de hotelkluis) wanneer je drukke toeristische plaatsen bezoekt. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer.

Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten. Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit kan, is ideaal. In de Amazone is luchtige, sneldrogende en lichtgekleurde kleding het meest aangewezen. Je voorziet hier ook best kleding met lange mouwen, aangezien er in het regenwoud veel insecten zijn. In de bergen heerst lenteweer. Hier kan je overdag dus lichtere kleding aandoen. Toch dien je er rekening mee te houden dat het ’s morgens en ’s avonds nog koud kan zijn. Bovendien is voor bepaalde excursies in de Andes voldoende warme kledij, zoals een fleece en winddichte jas, noodzakelijk. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met een goed geprofileerde zool mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken (en eventueel een wandelstok met rubberen top). Voor het bezoek aan de Galápagoseilanden kan je overdag lichtere kledij voorzien met eventueel een gemakkelijke stapsandaal en waterschoenen of aquashoes die tegen water kunnen. Vergeet ook zeker je zwemkledij niet. ’s Avonds mag de kleding iets formeler. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril noodzakelijk.

Geïnteresseerd in een reis naar Ecuador?