1

Waar begin je?

Ontdek meerHet land van de lange witte wolk is er een met grillige kustlijnen, uitgestrekte stranden, oerbossen, besneeuwde bergen en indrukwekkende geisers. De bossen worden hier bewoond door vreemde vogels met de mooiste vogelzang, terwijl pinguïns, walvissen en zeehonden dan weer de kustgebieden thuis noemen. Verder is Nieuw-Zeeland een land van culturele fusies, van Maori, koloniale Europeanen, Aziatische en andere globale invloeden. Samen creëert dat hippe en diverse steden met interessante resultaten, van fusion keukens tot schitterende kunst.

Verschillende eilanden, waarvan de twee belangrijkste het Noord- en het Zuidereiland zijn, vormen samen Nieuw-Zeeland.

De beste manier om Nieuw-Zeeland te verkennen is als selfdrive. De wagen brengt je langs ruige kustlijnen en door indrukwekkende berglandschappen tot bij de beste plekjes. In Auckland spring je de huurwagen in, en in Christchurch of ergens en route zet je die terug af.

Noordereiland

Op het Noordeiland van Nieuw-Zeeland vind je bruisende steden, vulkanische landschappen en glooiende heuvels met een stevige portie cultuur en geschiedenis. Samen vormt het de ideale combinatie voor een afwisselende reiservaring. Ervaar must-do vulkanische en culturele bestemmingen zoals Rotorua, Taupō en Tongariro. Ga voor strand en surf ervaringen in Piha, Raglan of Coromandel. Ga naar het uiterste Noorden waar de Tasman Sea en de stille Oceaan elkaar ontmoeten. Verken grottenstelsels in Waitomo of bezoek Hobbiton: de plaats waar Lord of The Rings tot leven komt. Kano de Whanganuirivier af, drink een wijntje in Hawke’s Bay of struin door het hippe Cuba street in Wellington. De opties en variaties zijn eindeloos.

Zuidereiland

Het Zuidereiland gaat van wildlife tot wijngaarden, van gletsjervalleien tot immense fjorden en een sterrenhemel om u tegen te zeggen. Trek je wandelschoenen aan en verken de beste plekjes te voet, zoals het Abel Tasman National Park en Nelson Lakes of een van de vele Great Walks. Of spring de boot in en verken het mythisch fjordenlandschap van Milford en Doubtful Sound. Kies voor iets anders en ga het avontuur aan in Queenstown, ga op zoek naar kiwi’s op Stewart Island of verken de bizarre wereld van de steampunk in Oamaru. Proef van verse crayfish in Kaikoura en van de beste Pinot Noir in Central Otago. Neem de trein van Christchurch tot Arthur’s Pass en zet je route verder langs de ruige Westkust met schitterende panorama’s en interessante dorpjes met lokale ambachten. Je leest het al, ook het Zuidereiland is een diverse combinatie van hoogtepunten.

Maori cultuur

De Maori noemen al duizenden jaren Aotearoa, of Nieuw-Zeeland, hun thuis. De Maori cultuur is er dan ook onlosmakelijk verbonden in het dagelijkse leven. Van de taal tot de tradities en gewoontes. Als je door Nieuw-Zeeland reist zal je in contact komen met verschillende aspecten van de cultuur. Wil je er meer over leren? Dan kan je in Rotorua deelnemen aan een Maori culturele ervaring met hangi diner, een maaltijd die bereid wordt in de warme geothermische aarde. Voor uren kookt het onder de grond. Het resultaat is heerlijke kai (Maori voor eten). Wil je meer weten over de geschiedenis? Bezoek dan de Waitangi Treaty Grounds, het Auckland War Memorial Museum of het Te Papa museum in Wellington.

Avontuur

Het is geen toeval dat de (commerciële) geboorteplaats van de bungeejump in Nieuw-Zeeland is, meer bepaald in Queenstown: de hoofdstad van het avontuur. Naast bungeejumpen kan je in Nieuw-Zeeland nog veel meer avontuur opzoeken zoals skydiven, white water rafting in Rotorua, Jet boating in Huka falls, canyoning in Nelson en nog zo veel meer. Wie van avontuur houdt, is hier op de juiste plaats!

Natuur & wildlife

Nieuw-Zeeland kent een rijke geologische geschiedenis, wat voor een gevarieerde natuurlijke schatkamer zorgt. Het is de thuisbasis van met sneeuw bedekte bergen, witte en zwarte zandstranden, grillig vulkanische pieken en kraters, pruttelende modderpoelen en warmwaterbronnen, weelderig groene bossen, heldere meren en mystieke fjorden. En of je nu op zoek bent naar walvissen, pinguïns, of dolfijnen, wilt luisteren naar de unieke vogelzang van de inheemse vogels of de onderwaterwereld wilt induiken. In Nieuw-Zeeland doe je het zomaar allemaal.