1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. We raden ook aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en dit apart van het origineel te bewaren.

Houders van een Belgisch paspoort dienen een elektronisch visum (eTA) voor Nieuw-Zeeland aan te vragen. OPGELET! De enige officiële website om deze aanvraag in te dienen is https://nzeta.immigration.govt.nz/. 

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering die ook geldig is in Nieuw-Zeeland en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij. De gezondheidsvoorzieningen in Nieuw-Zeeland staan op een hoog niveau. Kosten voor medische bijstand of hospitalisatiekosten kunnen hoog oplopen.

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn de basisvaccinaties zoals tetanus, buiktyfus en hepatitis A. Het leidingwater in Nieuw-Zeeland is van uitstekende kwaliteit en dus, tenzij anders vermeld, geschikt als drinkwater. Voorzie een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en zonnebeschermende kledij. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be).

Tijdens jouw reis naar Nieuw-Zeeland en als gast in dit lands is het jouw verantwoordelijkheid om mee zorg te dragen voor dit land. Je gaat de Tiaki Promise aan. Tiaki staat voor zorg dragen voor mensen, plaats en cultuur. Lees er hier alles over: https://www.tiakinewzealand.com/

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar (NZD). De huidige wisselkoers zie je door hier te klikken.

Er kan geld gewisseld worden op de luchthaven of in de grotere steden, aangezien de wisselkoers hier het gunstigst is. Daarnaast kan er op de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals Visa en Master Card, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Houd er echter rekening mee dat geld afhalen in kleine dorpen en/of afgelegen gebieden niet altijd mogelijk is. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Het geven van fooien in Nieuw-Zeeland is niet verplicht en niet gebruikelijk, ook niet in restaurants en bars. Hotels en restaurants in Nieuw-Zeeland rekenen bovendien geen servicekosten aan. Ook voor gidsen of andere toeristische activiteiten is het niet verplicht. Een fooi geven voor goede service of vriendelijkheid is volledig vrijblijvend, maar wordt uiteraard wel geapprecieerd.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning in Nieuw-Zeeland bedraagt 230/240 volt. Een universele adapter  is noodzakelijk.

Het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland bedraagt +12 uur in de zomer en +10 uur in de winter. Gedurende ongeveer 1 maand (als het winter/zomeruur wijzigt) is er een tijdsverschil van 11uur.

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan die van ons. Is het hier winter dan is het in Nieuw-Zeeland zomer. Toch kent Nieuw-Zeeland verschillende klimaatzones. Het zuiden is eerder gematigd, in de zomer kan het in bepaalde gebieden erg warm worden en in de winter valt er in de berggebieden sneeuw, wat het de ideale wintersportbestemming maakt. Het noorden is dan weer eerder subtropisch. Regenval is ook geen onbekende in Nieuw-Zeeland en houd er rekening mee dat er wel eens vier seizoenen op een dag kunnen voorkomen.

Gezien het klimaat erg kan afwisselen is het aan te raden goede uitrusting te voorzien tijdens je Nieuw-Zeeland reis. We raden aan een winddichte en waterdichte jas te voorzien, een warme trui en in laagjes te werken. Voorzie ook zeker zonnecrème en een hoedje als bescherming tegen de zon, ook een zonnebril mag niet ontbreken. Stevige stapschoenen (en eventueel een wandelstok met rubberen top) zijn onontbeerlijk, aangezien er regelmatig over een oneffen ondergrond gewandeld wordt.

De beste manier om Nieuw-Zeeland te verkennen is door zelf te rijden. Let op, in Nieuw-Zeeland rijdt men links. Rij je liever niet zelf? Dan kan er gebruik gemaakt worden van een uitgebreid busnetwerk, binnenlandse vluchten, treinen en privétransfers.

Geïnteresseerd in een reis naar Nieuw-Zeeland?