1

Waar begin je?

Ontdek meerEen roadtrip is de perfecte manier om IJsland te verkennen! In de zomer kan je op zoek naar zeehonden, papegaaiduikers en walvissen langs de grillige zuid- en westkust van het eiland. Het hele jaar door kan je alle mogelijke geologische fenomenen ontdekken langs de ringweg met als hoogtepunten de Golden Circle, de gletsjerlagunes en gletsjers in het zuiden, de ongerepte en ruige Westkust, de Oostelijke flörden of de kokende modderpoelen in het noorden bij Myvatn. In de winter kan je op zoek naar het mooie noorderlicht. Echte avonturiers kunnen zelfs afdalen in een vulkaan, een sneeuwscootertocht maken, het binnenland verkennen tijdens superjeepsafari of ijsgrotten exploreren!

Reykjavik

Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het is de drukbezochtste stad van IJsland en minder koud dan veel bezoekers denken. Reykjavik ligt langs de Atlantische Rug met op de achtergrond een indrukwekkende berg, de Esja, die de stad tegen de koude wind uit het noorden beschermt. De visserij en Reykjavik gaan hand in hand. De stad is een samenspel van kleurrijke gebouwen, creatieve locals, schitterend design, een wild nachtleven en een wonderlijke ziel. Er valt dus heel wat te beleven. Bovendien staat de stad ook bekend om de nabijgelegen warmwaterbronnen en het adembenemende landschap. In de zomer brengt de middernachtzon ’s nachts leven in de brouwerij. ’s Winters is het doorgaans rustiger in de nachtelijke uurtjes, maar is het wel mogelijk om het prachtige Noorderlicht (aurora borealis) te bewonderen.

Golden Circle & Zuidkust

Zuid-IJsland is een prachtige regio van 'Het land van vuur en ijs'. Dit vulkanische paradijs heeft adembenemende landschappen, een rijk cultureel erfgoed en pittoreske IJslandse dorpjes. In het zuiden maak je kennis met de meeste vulkanische fenomenen: talloze (actieve) vulkanen, warmwaterbronnen, geisers, watervallen en gletsjers. Verken de grootste gletsjer van Europa in het Vatnajokull Nationaal Park, maak een boottocht langs drijvende ijsbergen in de gletsjerlagune van Jokulsarlon en vang een glimp op van het magische noorderlicht. Andere spectaculaire plaatsen zijn de Mid-Atlantische Rug en Thingvellir National Park, tot Unesco Werelderfgoed verklaard en een hoogtepunt op de populaire 'Golden Circle'-route, de krachtige geiser in Geysir en de mooie Gullfoss waterval. In de zomermaanden kan je langs de zuidkust ook de broedende papegaaiduikers spotten!

Egilstaddir & Oostfjorden

Egilsstaðir is een stad in het oosten van IJsland en is gelegen op de oevers van de rivier de Lagarfljót. Deze kleine stad vormt de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het oostelijke fjordengebied van Ijsland en om kennis te maken met de lokale foklore omtrent de verborgen volkeren, elfen en trollen. Reis door de Modrudalsoraefi hooglanden naar de machtige waterval van Dettifoss en de indrukwekkende hoefijzervormige Asbyrgi canyon!

Noord IJsland

De mythische schoonheid van Noord-IJsland lokt talloze kunstenaars en fotografen om de verbluffende schoonheid van dit paradoxale paradijs vast te leggen. Ontdek in deze regio borrelende warmwaterbronnen, stomende lavavelden, oprispende modderpotten en gorgelende geisers met glinsterende gletsjers, besneeuwde bergtoppen en duizenden watervallen. Ga er op verkenning in Mývatn, hetgeen zoveel betekent als muggenmeer omdat er 's zomers op (de sporadische) windstille dagen zeer veel dansmuggen uit het water komen. Omdat er vele muggenlarven en veel vis in het schone water voorkomen, wordt het gebied het hele jaar door druk bezocht door diverse vogels. Mývatn is daardoor een eldorado voor ornithologen. Wil je walvissen spotten, dan is het vissersdorpje Husavik de ideale plek!

Akureyri

Akureyri is een stadje in het noorden van IJsland op circa veertig kilometer van de poolcirkel en wordt ook wel de 'hoofdstad van het noorden' genoemd. Akureyri betekent zoiets als 'landtong met akkers'. De plaats ligt in de punt van het 60 kilometer lange fjord Eyjafjörður, wat op zijn beurt weer 'fjord met het eiland' betekent. In de omgeving van Akureyri ligt de mooie Godafoss waterval.

Borgarnes

Het pittoreske stadje Borgarnes ligt in West-IJsland en vormt de toegangspoort tot het wereldberoemde Nationaal Park Snaefellsnes. Dit kleine stadje heeft een authentieke sfeer, een rijke geschiedenis en een spectaculair landschap. Bezoekers kunnen de oude wijk verkennen, die vol staat met erfgoedgebouwen; een bezoek brengen aan het Borgarfjörður Museum, een van de beste musea van IJsland, en een wandeling maken door het prachtige Skallagrimsgaraur Public Park. Andere hoogtepunten zijn een duik in een geothermisch binnen- of buitenzwembad of genieten van het spectaculaire uitzicht op het ruige schiereiland, evenals uitzicht op de gletsjers Snaefellsjokull en Eiríksjokull op een heldere dag.

Snaefellsnes

Het schiereiland Snaefellsnes ligt aan de westkust van IJsland. Vaak aangeduid als 'IJsland in het klein', biedt deze prachtige regio gletsjers, fjorden, warmwaterbronnen, vulkanen en lavavelden om te bewonderen. Verken in de regio zeker  de imposante Gerduberg kliffen; Ytri Tunga Seal Beach, dat het best bezocht kan worden in de zomer en waar zeehonden gespot kunnen worden; de mooie waterval van Bjarnarfoss en de fotogenieke Budakirkja Black Church, een houten bouwwerk uit de 19e eeuw. Het uiterste westen van het schiereiland wordt ingenomen door het Nationaal Park Snaefellsjokull, waar zich de gelijknamige gletsjer bevindt, evenals het interessante Djupalonssandur Black Beach en de Saxholar krater. Actieve reizigers zullen genieten van de Arnarstapi naar Hellnar wandeling, die slingert door lavavelden met spectaculaire rotsformaties en zeegrotten.

Roadtrip maken in IJsland?