1

Documenten & Gezondheid

Voor je IJsland reis dien je niet in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, een geldige Belgische identiteitskaart die geldig is tot tenminste 1 dag na retourdatum is voldoende. We raden je ook aan om een kopie van je identiteitskaart mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Er is geen visum vereist voor houders van een Belgisch internationaal reispaspoort of geldige Belgische identiteitskaart.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Er zijn geen specifieke inentingen vereist. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De gangbare munt is de IJslandse kroon die voorhanden is in biljetten van 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen. Er zijn munten van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen. IJslandse kronen kunnen op voorhand aangekocht worden bij de banken in België. Ter plaatse kan je euro’s zonder problemen omwisselen naar de lokale munt. De huidige wisselkoers vind je hier.

Ook met creditcards kan je overal terecht, bij voorkeur VISA en Mastercard, maar ook American Express vormt geen probleem.

Wanneer je op restaurant gaat is de service charge bijna overal reeds inbegrepen en is het niet de gewoonte extra fooien te geven. Indien je een uitzonderlijke goede service hebt gekregen mag je uiteraard tippen in het restaurant of na een optionele excursie!

Alle lodges, zomerhuisjes en hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku elk ander hotel in IJsland op aanvraag aanbieden.

Praktisch

De netspanning bedraagt 220 volt en de meeste stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons.

IJsland kent een tijdzone die in de zomer 2 uur, en in de winter 1 uur achterstaat op onze tijd.

IJsland wekt, met de naam en de ligging, de indruk dat het er altijd ijskoud is. Gezien de vrij noordelijke ligging valt het juist heel erg mee wat kou en ijs betreft. IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat. IJsland profiteert van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater zorgt ervoor dat IJsland in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou, zoals dat in landen die op een zelfde breedtegraad liggen vaak wel het geval is. De Atlantische Oceaan zorgt echter ook voor de aanvoer van depressies met vochtige lucht vanuit het zuidwesten en westen. Restanten van orkanen die in het najaar het Caribisch gebied en de VS. belaagd hebben, komen als een flink lagedrukgebied over of vlak langs IJsland, maar dan in behoorlijk afgezwakte vorm. Toch kunnen regen en vooral wind dan nog steeds zorgen voor flink guur weer dat past bij het ruwe landschap van IJsland.

De zomers in IJsland lenen zich niet voor een zon- en strandvakantie. De beste plek om je zwembroek of bikini aan te trekken is bij heetwaterbronnen, die ervoor zorgen dat de natuurlijke zwembaden zeer aangenaam van temperatuur zijn. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden, zoals het zuidwesten (Vatnajökull) komt de temperatuur in de zomer zelfs amper boven het vriespunt uit. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren.

Gezien het klimaat erg kan afwisselen is het aan te raden goede uitrusting te voorzien tijdens je IJsland reis. We raden aan een winddichte en waterdichte jas te voorzien, neem ook zeker een fleece, enkele dikke truien, meerdere laagjes, alsook thermisch ondergoed mee. Voorzie ook zeker zonnecrème en een hoedje als bescherming tegen de zon, ook een zonnebril mag niet ontbreken. Stevige stapschoenen (en eventueel een wandelstok met rubberen top) zijn onontbeerlijk, aangezien er regelmatig over een oneffen ondergrond gewandeld wordt.

IJsland is een perfecte bestemming om zelf met de auto te verkennen. Er wordt rechts gereden en de weginfrastructuur is er goed. De afstanden zijn nooit erg groot en de meeste bezienswaardigheden liggen allemaal dichtbij of op korte afstand van de ringweg die het hele eiland rondloopt. Houders van een geldig EU-rijbewijs kunnen hiermee in IJsland rijden, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Rij je liever niet met de auto? Dan kan je ook in kleine internationale groep of met privé-chauffeur IJsland verkennen, maar dien je rekening te houden dat dit het budget aanzienlijk verhoogt.

Geïnteresseerd in een reis naar IJsland?