1

Waar begin je?

Ontdek meerChili is lange tijd een geïsoleerd land gebleven waardoor de natuur ongedwongen haar gang heeft kunnen gaan. Ontzagwekkende geologische activiteiten vormden magnifieke landschappen en dankzij de uitgestrektheid van het land is er voor elk wat wils. De grotere steden weerspiegelen de perfecte mix tussen het koloniale verleden en het moderne Chili. Hou je van woestijnen en surrealistische landschappen, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Atacamawoestijn in het noorden. Of ga naar het uiterste zuiden en maak kennis met ontelbare fjorden, turquoise meren en immense gletsjers die je naar adem doen snakken in het prachtige park van Torres del Paine. Wie zich wil onderdompelen in mysterie haast zich best naar een van de meeste geïsoleerde eilanden ter wereld: Paaseiland. En voor de sportievelingen is het merengebied de uitgelezen kans om op avontuur te gaan.

Santiago

Deze bruisende wereldstad ligt aan de voet van het Andesgebergte en slechts op een handworp van de beste Chileense wijngaarden. Moderne wolkenkrabbers afgewisseld met koloniale gebouwen vormen een levendig straatbeeld. Het Plaza de Armas – met enkele historische pareltjes – vertelt het verhaal van de Spaanse koloniale tijd en de kleurige Mercado Central staat bekend om haar enorm aanbod aan verse vis en schaaldieren. Wil je echt iets out of the box? Ga dan tijdens de Chileense winter skiën of snowboarden in de Andes net buiten de stad.

Patagonia

Uitgestrekte steppegebieden, grazende schapen, machtige rivieren, ontelbare fjorden, turquoise meren en blauwe gletsjers… Patagonia heeft het allemaal. Het is een van de laatste echt ongerepte natuurgebieden op aarde en met haar woeste schoonheid maakt ze indruk op elke reiziger. Torres del Paine is de spreekwoordelijke kers op de taart en is zonder twijfel het meest adembenemend nationaal park van Chili. Guanaco’s, poema’s, pinguïns, flamingo’s en indrukwekkende condors zijn maar enkele voorbeelden van de fauna die zich thuisvoelt in dit barre klimaat op het einde van de wereld.

Merendistrict

Prachtig besneeuwde vulkanen, bergrivieren die gevoed worden door smeltend gletsjerijs en gigantische meren maken allen deel uit van het magnifieke merengebied. Puerto Montt is belangrijk voor de visvangst en kleine stadjes zoals Puerto Varas en Frutillar bekoren elke bezoeker met hun idyllische uitstraling. Kayakken, boottochten, vissen en vulkaanbeklimmingen vormen de basis voor een waar avontuur in het uiterste noorden van Patagonia. Liever een cultureel uitstapje? Zet dan het eiland Chiloë maar op je bucket list!

Valparaiso & Viña del Mar

Vanuit Santiago is het maar twee uurtjes rijden naar de Stille Oceaan waar het altijd weer genieten is in Valparaiso en Viña del Mar. Met haar kleurrijke heuvels en Boheemse wijken vol artiesten wordt Valparaiso al eeuwenlang ‘The Jewel of the Pacific’ genoemd. Authentieke kabelliftjes, gezellige restaurants en bars, prachtige graffiti muurschilderingen en fascinerende winkeltjes creëren er een heerlijk sfeertje. Viña del Mar staat bekend als de ‘Garden City’ en dankzij haar talloze parken, prachtige zandstranden en lekkere keuken staat het bij elke Chileen op zijn to-dolijstje. Wil je hier een uniek muziekfestival meemaken? Boek je reis tussen eind februari en begin maart!

Rapa Nui

Paaseiland of Rapa Nui (in het midden van de Stille Oceaan) is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. We vinden er vulkanen met prachtige kratermeren, witte zandstranden en vele groene heuvels. Maar het zijn natuurlijk de grote stenen beelden, de Moai, die de show stelen. Hoe, waarom en door wie deze gigantische beelden gebouwd en verplaatst werden, blijft een onopgelost mysterie. Op de top van de kraterwand van Rano Kau bevindt zich Orongo, waar jaarlijks de beroemde festiviteiten van de Vogelman of Tangata Manu plaatsvonden. Tapati is een wereldbekend cultureel festival (tijdens de eerste helft van februari) waarbij talrijke Polynesiërs afzakken naar het eiland om daar hun kleurrijke dansen te tonen.

Atacama

San Pedro de Atacama, een afgelegen dorpje op 2.400 meter hoogte, ligt in een mooie oase of ayllu en met zijn lemen huisjes, smalle straatjes en prachtige kerk in adobe is het zonder twijfel een pareltje in de droogste woestijn ter wereld. De Salar de Atacama is de grootste zoutvlakte van Chili waar flamingo’s hun voedsel vinden. Hooggelegen meren met ijskoud turquoise water en de geisers van El Tatio kleuren de Altiplano. Wind- en watererosie boetseerden surrealistische landschappen in de Valle de la Luna en Valle de la Muerte. Dompel je onder in thermale baden en trek er met je mountainbike op uit in de woestijn voor het ultieme #mytookumoment.