1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. We raden ook aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en dit apart van het origineel te bewaren.

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Chili kent geen verplichte inentingen. Een herhaling van de tetanusvaccinatie en een inenting tegen hepatitis A en buiktyfus zijn aan te bevelen. Een goede muggenmelk, verkrijgbaar in elke apotheek, en een zonnecrème (hoge beschermingsfactor) mogen niet in je bagage ontbreken. Je doet er goed aan geen leidingwater te drinken. Bijkomende informatie kan je verkrijgen via je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid van Chili is de Chileense peso. Wisselkoers Chili: 1 EUR = hier te klikken.

In de grotere hotels kan je ook met dollars betalen en dit is in je voordeel want dan worden er geen taksen aangerekend. In de hotels en grote handelszaken kan je ook met creditcards terecht. Vooral American Express wordt het makkelijkst aanvaard. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren zodanig dat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik.

Chili lijkt een modern land, maar de salarissen liggen laag waardoor fooien een belangrijk deel van het inkomen bepalen. Check je rekening in restaurants en bars, want vaak wordt er automatisch 10% fooi bijgerekend. Indien de bediening slecht was, kan je dit bedrag natuurlijk verminderen of weigeren. Portiers in hotels krijgen meestal 1 euro per stuk bagage. Reken voor een lokale gids op zo’n 2 euro per persoon per dag, voor een privéchauffeur reken je best gemiddeld 1,5 euro per persoon per dag.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot deluxe. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om tooku te contacteren!

Praktisch

De elektrische spanning bedraagt 220 volt. Aangezien er verschillende vormen van stopcontacten gangbaar zijn, kan je best een universele adapter meenemen.

Het tijdsverschil tussen Chili en België is -6 uur tijdens de zomer en -4 uur tijdens de winter: 12u00 in Brussel betekent 06u00 in Chili (zomer) en 08u00 (winter). Op Paaseiland is het tijdsverschil -8 uur tijdens de zomer en -6 uur tijdens de winter: 12u00 in Brussel betekent dan 04u00 op Paaseiland (zomer) en 06u00 (winter).

Door zijn extreme lengte (circa 4.300 km) kent Chili erg uiteenlopende klimaten. Gemiddeld is het land minder dan 200 kilometer breed van west naar oost. Op deze kleine afstand neemt de hoogte toe van zeeniveau tot bijna 6.000 meter. De seizoenen verlopen tegengesteld aan de seizoenen in België: de zomer loopt van december tot februari. Het noorden kent een woestijnklimaat en is extreem droog en zonnig. ‘s Avonds koelt het voelbaar af, waardoor de temperatuurschommelingen soms tot 30°C bedragen. In midden Chili heerst een mediterraan klimaat met weinig regen in de zomer. In het binnenland kunnen de temperaturen tijdens de zomermaanden tot 35°C oplopen. In het Kleine Zuiden (rond Puerto Montt) valt er iets meer neerslag en schommelen de temperaturen tussen 18°- 25°C. Het zuiden (Patagonia) wordt gekenmerkt door wind en regen, hier schommelen de temperaturen tussen 5°- 15°C.

In het noorden en midden van Chili is het bus- en vliegtuignetwerk zeer uitgebreid. Hoe zuidelijker je gaat, hoe moeilijker het is om te reizen. Vooral in de wintermaanden zijn wegen onbegaanbaar door hevige regen- of sneeuwval. Gezin de grote afstanden in Chili, raden wij binnenlandse vluchten aan. Deze vluchten zijn echter niet goedkoop. Let erop dat retourvluchten vaak goedkoper zijn dan een enkele reis. Daarnaast is het bussysteem in Chili zeer goed. De langeafstandbussen zijn comfortabel en vertrekken meestal op tijd. De luxebussen serveren zelfs maaltijden. In elke stad zijn verschillende busterminals van verschillende busbedrijven. Twee goede busbedrijven zijn Pullman Bus en Tur Bus.

Geïnteresseerd in een reis naar Chili?