1

Waar begin je?

Ontdek meerDe kans is groot dat het eiland, na de onvergetelijke rondreis, ook op jouw lijst komt te staan van lievelingsbestemmingen. Waar anders kan je in de voormiddag een lesje nemen in een van ’s werelds bekendste surfparadijzen en in de namiddag gaan wandelen in de mistige theetuinen? Van de ongerepte witte stranden in het noordoosten tot de prachtige nationale parken en oerwouden in het zuidoosten. Van Colombo, omgeven door adembenemende visserdorpjes en stranden met paalvissers, tot je bezoek aan de oude koningsstad Anuradhapura en de bedevaartsplaats Mihintale. Wat je ook doet tijdens je rondreis in Sri Lanka, je zal er nooit genoeg van krijgen.

Colombo

Colombo, gelegen aan de Indische Oceaan, is uitgegroeid van een oude, kleine handelshaven tot een moderne metropool van contrasten. Een combinatie van lokale traditie en koloniale elementen deed in de hoofdstad een eigen architectuur ontstaan. Prachtig versierde tempels wisselen elkaar af met overblijfselen uit het Hollandse tijdsperk en de prachtige Jami Ul-Alfur Moskee. Flaneer langs de boulevard en geniet van trendy streetfood in deze kleurrijke en veelzijdige stad.

Anuradhapura

Anuradhapura, de 2400 jaar oude koningsstad, was gedurende meer dan 1000 jaar het centrum van de Sri Lankaanse beschaving. Het was de politieke, culturele en machtige hoofdstad van het gelijknamige rijk. Nog altijd vind je hier de ruïnes van talloze indrukwekkende tempels en paleizen. Kort na haar vervalperiode werd de stad volledig overwoekerd door de jungle. Nu liggen de overblijfselen van haar rijke cultuur verscholen tussen dagoba’s en vroeger aangelegde vijvers.

Dambulla 

Wanneer je Dambulla hoort, denk je meteen aan de Dambulla rotstempel, een beroemd grottempelcomplex waarvan de Gouden Tempel de bekendste is. Deze Unesco werelderfgoedsite is het grootste en best bewaarde grottempelcomplex in Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoegoden Vishnu en Ganesh. Vanuit Dambulla kan je ook gemakkelijk andere bezienswaardigheden bezoeken zoals de Leeuwenrots van Sigiriya, Minneriya Nationaal Park, Polonnaruwa, ...

Sigiriya 

Sigiriya is een klein dorp in de culturele driehoek van Sri Lanka en ligt op korte afstand van Dambulla en Polonnaruwa. Je kent deze plek ongetwijfeld vanwege de vele knappe foto’s op Instagram! Het plaatsje staat namelijk bekend om de Leeuwenrots en staat dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. De rots is een vulkanische prop van een lang overleden vulkaan. De aflopende helling van de vulkaan is door de tijd heen weggevaagd door erosie, hierdoor heeft de rots zijn karakteristieke vorm. De rots is ruim 180 meter hoog! Best wat trapjes dus tot boven, maar unieke fotomomenten gegarandeerd.

Kandy

Kandy is een stop voor elke reiziger op rondreis in Sri Lanka. In deze stad bevindt zich de sfeervolle Tempel van de Tand. Dit kostbare symbool van de Sri Lankaanse trots herbergt één van de heiligste relikwieën van het boeddhisme: de linkerbovenhoektand van Boeddha. De tand werd na Boeddha’s verbranding uit de as gehaald en kwam in 313 aan uit India. Bezoekers krijgen de tand zelf niet te zien, maar enkele gelukkige gelovigen kunnen na lang wachten en bidden wel een glimp opvangen van het schrijn.

Ella

Het kleine en slaperige dorpje Ella, gelegen aan de zuidelijke rand van het Sri Lankaanse heuvelland, zal indruk maken dankzijde  buitengewone natuurpracht, het aangename klimaat en de rustgevende atmosfeer. Je kan er prachtige natuurwandelingen maken en de groene theeplantages ontdekken. De natuur rondom Ella is gewoonweg sprookjesachtig mooi. En het zijn niet alleen de theeplantages die hier het bezoeken waard zijn, want naast de plantages kan je ook tempels, watervallen, bergen en uitkijkpunten bewonderen. Wie op zoek is naar een natuurreis Sri Lanka mag Ella zeker niet overslaan.

Nuwara Eliya

In deze stad vind je prachtige architecturale overblijfselen van de Engelse periode, zoals smaakvolle villa’s en landhuizen in Victoriaanse of tudorstijl. Daarnaast bezit deze stad een theefabriek waar je getuige kan zijn van het proces van hoe gegiste thee wordt bewerkt tot het befaamde eindproduct Ceylon BOPF.

Yala Nationaal Park

Ben je een dierenliefhebber? Dan mag een jeep safari doorheen Yala Nationaal Park zeker niet op je route ontbreken! Het nationaal park trakteert je op trompetterende olifanten, roedels jakhalzen, prachtige vogels en wie weet zelfs een ontmoeting met de legendarische luipaard, die zich meestal als een schaduw door de onderbegroeiing van het bos begeeft. Met andere woorden, een bezoek aan deze regio van droog bosland, met z’n vele open vlaktes en kleine meertjes is een absolute must in het zuidoosten van Sri Lanka.                  

Udawalawe Nationaal Park

Gelegen op 165 kilometer van Colombo vind je Udawalawe Nationaal Park. Het park telt bijna 30.000 hectare en het is de thuis van kuddes olifanten, waterbuffels, herten, watervogels en zelfs luipaarden. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spotten van deze dieren bijzonder makkelijk. Open jeep safari's doorheen het savannelandschap onder begeleiding van ervaren natuurgidsen zijn de ideale manier om het wildleven te ontdekken. De meeste bezoekers zijn aan de waterputten verzekerd van een ontmoeting met jonge en oude olifanten.

Galle

In Galle bevindt zich de Oud-Hollandse omwalde binnenstad, waar het heden en het verleden met elkaar lijken te wedijveren. De kleine Groote Kerk uit 1755 en nog vele andere overblijfselen herinneren hier aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die destijds meer dan 150 jaar heer en meester was over het grootste gedeelte van Sri Lanka. Door de afschrikwekkende stadsmuren van het fort lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Het kantklossen, een erfenis uit de koloniale tijd, wordt hier nog sporadisch beoefend en is met een beetje geluk te zien in een winkeltje.