1

Waar begin je?

Ontdek meerErvaar het leven in Vietnam. Waar steden aanvoelen als urban jungles die gekenmerkt zijn door het turbulente verleden. Natuurparadijs met kalme oceanen en karstformaties die adembenemend zijn. En – niet onbelangrijk – een van de lekkerste keukens in Zuidoost-Azië. Het lange maar smalle land heeft zoveel te bieden. Denk maar aan de keizerlijke stad Hué, waar je via de Wolkenpas de kuststad Danang en havenstadje Hoi An bereikt. Of metropolen Hanoi en Ho Chi Minh. De klassieke route van noord naar zuid of omgekeerd vormt de basis van je reis door Vietnam, aangevuld met Halong Bay, Sapa of de Mekongdelta.

Sapa

Ontdek de charme van Sapa met zijn prachtige landschappen en kleurrijke bergstammen. Een overnachting op de slaaptrein vanuit Hanoi is een leuke manier om naar Sapa te reizen. Welkom in Sapa, gelegen op 1600 meter hoogte, en dankzij het koelere klimaat bij de Fransen en rijke Vietnamezen een geliefd oord om te ontsnappen aan de warme zomers in Hanoi. Kuier rond op de kleurrijke lokale markten en ontdek typische bergstammen zoals de zwarte Hmong, rode Dao, Thai en de Giay. Maar de charme van Sapa ligt in zijn prachtige landschappen. Denk: glooiende berghellingen, uitgestrekte rijstvelden in terrasvorm, ananasplantages, …

Halong Bay

Ontdek het unieke karstlandschap in de betoverende baai van Halong, ongetwijfeld een van de mooiste zeelandschappen ter wereld. Ongeveer tweeduizend begroeide eilanden en kalkstenen rotsen rijzen er uit het water. Sommige eilanden hebben mysterieuze grotten met grillige druipsteenformaties en ondergrondse meertjes die echt de moeite waard zijn om te ontdekken. Onze tip: overnacht op een typisch Vietnamese jonk en maak een cruise door de betoverende baai!

Hanoi

Welkom in Hanoi, waar je in de oude binnenstad tempels en pagodes, kunstenaars en de vele traditonele kleine steegjes kan ontdekken. Het grootste meer in de stad Hoan Kiem verbindt de oude stad met de Franse koloniale wijk vol fraaie villa’s, een kathedraal en brede lanen. Wandel langs het meer, een oase van rust, en doe aan people watching. Pik ook een voorstelling mee van het unieke waterpoppentheater. Extra tijd? Bezoek het mausoleum van Ho Chi Minh en zet een stap terug in de tijd in de Hoa Lu gevangenis ‘Hanoi Hilton’ waar Amerikaanse krijgsgevangen werden ondergebracht.

Hué

Hué, de keizerlijke hoofdstad van Vietnam tussen 1802 en 1945, heeft een gezellig historisch centrum dat doorkruist wordt door de Parfumrivier. Wandel er rond in de overblijfselen van de Citadel of Verboden Stad met zijn rijkelijk versierde paviljoenen, tempels en kamers. Dit was de thuis van de extravagante keizerlijke Tay Son dynastie en compleet verboden voor de gewone mensen. Verken de stad per riskja, huur een fiets of maak een boottocht. In dit rustig stadje kan het allemaal.

Hoi An

Klaar voor het schilderachtige havenstadje Hoi An? Het is de favoriete stop van vele reizigers en we begrijpen wel waarom. De unieke architectuur van de stad zit boordevol symboliek, let maar op de ‘mat cua’, de geschilderde ogen die de bevolking tegen kwade geesten moet beschermen. Wandel door de Japanse overdekte brug die het vroegere Chinese en het Japanse deel van Hoi An verbond en proef van de lekkere keuken in de gezellige restaurantjes. Maar vergeet vooral je fototoestel niet, want dankzij de honderden lampionnen in het straatbeeld kijk je hier je ogen uit.

Ho Chi Minhstad

Ga op stap in het Parijs van de Oriënt, zoals Saigon wel wordt bestempeld. Maak zeker een wandeling door de Dong Khoi wijk en hou even halt bij de Notre Dame kathedraal, l’Hôtel de Ville, het fraaie oude postgebouw en de oude koloniale hotels zoals de Majestic. Ook de Chinese Cholon wijk is het verkennen waard: wandel tussen de dampende wierookspiralen in de Thien Hau tempel, bezoek de kleurrijke lokale markt en ontdek geneeskrachtige traditionele geneesmiddelen in de typische Chinese apotheken. Cultuurliefhebbers: kruip door de ondergrondse tunnels van Cu Chi of bezoek het War Remnants Museum.

Strand

Zin om een paar dagen tijdens je rondreis te genieten op een lekker strand? Dat begrijpen we volledig! Weet je niet waar beginnen? Witte stranden, lauw water, ongerepte plekjes en een heerlijk relaxte sfeer: kies voor Phan Thiet, Phu Quoc Island of de Con Dao eilanden. Wil je graag andere reizigers ontmoeten? Ga dan naar Nha Trang, een bruisende stad met zes kilometer lange kustlijn. Combineer je graag strand met cultuur? Dan kies je best voor de lampionnenstad Hoi An, oude hoofdstad Hue of Danang met z’n Franse invloeden.