1

Documenten & Gezondheid

Voor een bezoek aan Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog 6 maanden na terugreis geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!

Voor een reis naar Vietnam is een visum vereist. We raden je aan op het visum ruim op voorhand aan te vragen. Je kan het bij de ambassade in Brussel in orde brengen of online een elektronisch visum aanvragen, betalen en uitprinten. Heb je graag dat wij het visum voor jou regelen? Vraag het ons gerust!

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn vaccinaties tegen tetanus, hepatitis A&B en buiktyfus. Het is belangrijk om muggenwerende middelen ook overdag te gebruiken, dit ter preventie van Dengue en chikungunya (knokkelkoorts). Het leidingwater is nooit drinkbaar. Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via je huisarts of via het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies:03 247 66 66of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

Je neemt best euro’s of US dollars mee, die je ter plaatse omwisselt tegen de lokale munt (de Vietnamese dong). Voor het wisselen van US dollars en euro’s kan je terecht in de banken of in de hotels. Bij het wisselen moet je soms je paspoort tonen en een valutadeclaratieformulier laten afstempelen. Op de Vietnamese dong (VND) geldt een in- en uitvoerverbod. Je kan dongs enkel terug wisselen bij vertrek op de luchthaven waarbij je ook soms het douaneformulier moet voorleggen waaruit blijkt hoeveel vreemde valuta ingevoerd werd, hoeveel er omgewisseld is en wat je uitgegeven hebt. De huidige wisselkoers zie je hier.

Creditcards (VISA, MasterCard en American Express) worden doorgaans alleen in bepaalde hotels en in toeristische winkels geaccepteerd.

De bagagedragers in de hotels geef je maximaal één euro per koffer. Het is ook gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal vijf tot acht euro ieder te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van je verblijf. In hotels en restaurants is de dienst meestal inbegrepen onder de vorm van een 10% ‘service charge’.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku elk ander hotel in Vietnam op aanvraag aanbieden.

Praktisch

Je hebt een universele stekkeradapter nodig. De netspanning is overal 220 volt.

Het tijdsverschil bedraagt in de winter +6 uur; wanneer het in België 12u00 ‘s middags is, is het in Vietnam al 18u00. Tijdens de zomer bedraagt dit verschil +5 uur.

Vietnam kent een tropisch moessonklimaat met duidelijke klimaatverschillen tussen het zuiden en het noorden. In het zuiden van het land kan je het hele jaar door rekenen op warme temperaturen met een gemiddelde temperatuur van 27°C. De regenperiode voor Vietnam begint in de maand mei en loopt tot en met oktober. Het hoge noorden van Vietnam kent meer uitgesproken seizoenen. Tijdens het winterseizoen van december tot februari is de gemiddelde temperatuur 15°C. Daarna stijgen de temperaturen geleidelijk tot gemiddeld 32°C tijdens de zomermaanden. In het uiterste noorden van Vietnam is er tijdens de maanden december en januari ook kans op druilregen afkomstig van de noordoostmoesson. Aan de kuststreken komen jaarlijks enkele plaatselijke tropische stormen voor tijdens de moessontijd.

Moderne metertaxi’s zijn relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar in toeristische gebieden, zodat zelfs de kortste afstanden makkelijk en zeer betaalbaar zijn per taxi. Je kan in de grote steden voor korte afstanden ook een riksja nemen. Spreek wel steeds op voorhand de prijs af.

Geïnteresseerd in een reis naar Vietnam?