1

Waar begin je?

Ontdek meerLaat je verleiden door het prachtige en romantische Namibië. Het is een land met ongeziene natuur en landschappen. Beeld het je in: je begint in het koloniale Windhoek. Niet ver buiten de stad zie je de omgeving al snel veranderen, onderweg naar de rode zandduinen van de oude Kalahariwoestijn. Kies voor een uitbreiding in zuidelijke richting naar de sublieme Fish River Canyon of in noordelijke richting naar de lokale Himba stammen en de Epupa Falls. Of rijd via de smalle Caprivi strook naar de bulderende Victoria watervallen in Zimbabwe. De bestemmingen die absoluut niet mogen ontbreken op jouw lijstje zijn de unieke rode zandduinen in de Sossusvlei in de Namib woestijn langs de Atlantische Oceaan, de indrukwekkende rotsformaties en rotstekeningen van de San (bosjesmannen) in Damaraland en een verkwikkende stop in het bruisende stadje Swakopmund. Voel je één met de natuur tijdens de lange ritten doorheen ruige, weidse, altijd veranderende landschappen of tijdens de prachtige wandelingen, boottochten of een safari.

Etosha nationaal park

Klaar om het grootste wildpark van het land te ontdekken? Welkom in Etosha nationaal park, een van de boeiendste en oudste wildreservaten in Afrika. Dit immense gebied varieert van dichte bush tot weidse open vlaktes. De grootse Great White Place of Land of Dry Water is het kloppend hart van dit park: een opgedroogd zoutmeer met een eindeloos, vegetatieloze zoutpan van zilverwit zand. Springbokken, giraffen, olifanten, koedoes en zebra's verfrissen zich gretig aan de waterputten. Leeuwen, zeldzame zwarte neushoorns, impala's en unieke soorten antilopen eisen hier ook hun plekje op. Verken het park met de eigen wagen op eigen tempo of stap mee in een open 4x4 safariwagen met professionele ranger.

Sossusvlei

Een onaardse schoonheid, zo kan de Sossusvlei makkelijk omschrijven. De Sossusvlei is een kleivallei in het midden van de Namibwoestijn en onderdeel van het Namib Naukluft Nationaal Park. Het gebied is bekend om de prachtige metershoge rode zandduinen. Sommige zijn zelfs hoger dan 300 meter. Ga volledig op in dit sublieme duinenlandschap. Zo ver als het oog reikt zijn de duinen het enige wat je ziet! En het loont om op tijd op te staan hier, want bij zonsopgang transformeren de warme kleuren van het zand van ivoorwit over abrikoos tot oranje en dieprood. Je kan dit fantastische spektakel bewonderen vanuit een heteluchtballon of vanop de top van een duin. Het voortdurend variërende kleurenspel is een lust voor het oog. Wandel naar Deadvlei met zijn oeroude verdorde kameeldoornbomen. Dit ongerepte stuk natuurwonder ademt een onwezenlijke sfeer uit.

Kalahariwoestijn

De Kalahariwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en strekt zich uit over het oosten van Namibië, het noorden van Zuid-Afrika en het westen van Botswana. Ontdek de bekende oranjerode duinen en geniet van het indrukwekkende en uitgestrekte landschap dat hier en daar wordt onderbroken door eenzame acaciabomen, bosjes doornstruiken of rondtrekkende struisvogels of gemsbokken. Ook al lijkt de woestijn desolaat, toch leven er heel wat dieren. Verder maak je hier ook kennis met de bosjesmannen of ‘San’, die al eeuwenlang samen leven in dit indrukwekkende landschap.

Swakopmund & Walvisbaai

Swakopmund ligt tussen de Atlantische Oceaan en de Namibwoestijn. Het is de avonturenhoofdstad van Namibië. Verken de woestijn tijdens een Desert Living Tour waar je in een 4x4 de woestijn in gaat met gids en samen op zoek gaat naar dieren in het zand. Sandboarden is ook een populaire activiteit voor jou, de avontuurlijke reiziger. En ook dierenliefhebbers komen aan hun trekken: rijd naar Cape Cross, de ligplaats van honderden zeehonden.

Walvisbaai is het belangrijkste broedgebied voor kustvogels in Zuidelijk Afrika. Een bonte verzameling van vogels ontmoet elkaar op de zandbanken van de landtong die eindigt aan Pelikaan Punt. Duizenden flamingo’s, witte pelikanen en andere waadvogels worden hier aangetrokken door de rijke voedingsbodem. Het is dan ook dé ideale plek om een ontspannende boottocht in de lagune te maken en ondertussen gewoonweg te genieten.  

Fish River Canyon

Een van dé hoogtepunten van Namibië? De Fish River Canyon is de tweede grootste canyon van Afrika en de langste ter wereld. Het hoort mee tot een van de mooiste en indrukwekkendste natuurwonderen van Namibië. De diepe kloven zijn het resultaat van miljoenen jaren riviererosie en invloed van de wind. De omvang van Fish River Canyon valt pas op als je hier gaat wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes doorheen de canyon of volg een route langs de rand (volg hier enkel aangeduide routes of ga met een gids). Ervaar hier ook zeker de magische zonsopgang en zonsondergang.

Damaraland

Damaraland is een fascinerende regio in het noorden van het land dat je moet ontdekken. Dit ruige gebied omvat een woestijnlandschap met indrukwekkende rotsformaties en hoge, puntige bergen. Laat je hier verrassen door bijzondere natuurverschijnselen en eeuwenoude rotstekeningen. Bovendien is het ook het leefgebied van de mysterieuze woestijnolifanten, zwarte neushoorns en soms ook zelfs leeuwen. Maak hier kennis met de Brandberg, de hoogste berg van Namibië en Twyfelfontein, beide bekend vanwege de rotstekeningen van de San (bosjesmannen).

Waterberg

Het unieke Waterberg Nationaal Park bekoort ook veel reizigers. Het is een zandstenen plateau van 200 meter hoog met veel groene natuur en prachtige bloemen en planten. Deze groene omgeving is ondanks de vele woestijnen en dorre landschappen ook typerend voor Namibië. Het rode rotsmassief is al van ver te zien en vormt een vruchtbaar gebied voor dieren, vogels en planten. De wandelaars kunnen hier hun hartje ophalen tijdens de prachtige wandelroutes en ook de safariliefhebbers komen hier niets te kort. De lokale bevolking probeert de oorspronkelijke dierenwereld te herstellen en er leven daardoor terug Kaapse Buffels, witte en zwarte neushoorns, giraffen, sabelantilopen, wrattenzwijnen en bavianen.

Caprivi Strip

De Caprivi Strip is een zeer smalle landstrook tussen Angola en Botswana met als eindpunt het vierlandenpunt en de prachtige Victoria Watervallen in Zimbabwe. Het is een heel andere omgeving dan de rest van het land. Vergeet de woestijn en dorre vlaktes: het is tijd voor een groen deltagebied vol interessante vegetatie en dieren dankzij de Okavango rivier die er dwars door loopt. Spot hier niet alleen zebra’s, gnoes en andere antilopen, maar ook veel olifanten, nijlpaarden en krokodilen langs de rivieren. Van hieruit kan je oversteken naar Botswana naar de spectaculaire Okavango Delta of naar Chobe nationaal park.

Windhoek

Windhoek is de netste hoofdstad van Afrika. Verken de stad, met verschillende koloniale gebouwen zoals de Tintenpalast en de Duits lutherse kerk. Ze herinneren je aan het Duitse koloniale verleden. Je flaneert er langs de winkels op de Independence Avenue, de vroegere Kaiserstrasse en bezoekt het Nationale Museum van Namibië. Het centrum toont dan weer het stadsgedeelte van een land in volle ontwikkeling.