1

Documenten & Gezondheid

Om te reizen naar Thailand heb je een paspoort nodig, minstens geldig tot zes maanden na retourdatum. We raden je ook aan om een kopie van je internationaal paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren. Vraag je paspoort tijdig aan!

Voor een verblijf van minder dan 30 dagen heb je geen visum nodig.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn een herhaling van de tetanusvaccinatie en een inenting tegen hepatitis A. Leidingwater is niet drinkbaar, maar de hotels stellen drinkbaar water ter beschikking. In het noorden van het land raden wij een degelijke muggenmelk aan. Daarnaast kan je je preventief beschermen tegen tyfus en paratyfus. Voorzie een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een ontsmettingsmiddel voor kleine wondjes. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid is de baht. Er zijn bankbiljetten van 1000, 500, 100, 50 en 20 baht en muntstukken van 10, 5, 2 en 1 baht. Euro’s zijn gemakkelijk om te wisselen en je doet er best aan dat ter plaatse te doen en niet vooraf in België. Maak je gebruik van dollars, dan kan je best 100 dollar coupures meenemen, die ter plaatse een betere koers geven. Beschadigde of beschreven biljetten worden niet aanvaard. Opgelet: wegens een opmerkelijk aantal vervalsingen in 1990 en 1993 worden 100 dollar biljetten die in deze jaren werden gedrukt, praktisch nergens aanvaard. De huidige wisselkoers kan je hier raadplegen.

Je kan op de meeste plaatsen met kredietkaarten zoals MasterCard, Visa en American Express (minder) betalen. Ook met de gewone bankkaart kan je op vele plaatsen geld afhalen. Bij aankomst op de luchthaven van Bangkok raden wij je aan om enkel een klein bedrag om te wisselen. Verder tijdens de reis kan je voordeliger geld wisselen.

Tippen wordt aangeraden. Fooien bepalen immers een belangrijk deel van het inkomen in Thailand en worden dus verwacht. Je geeft een fooi naar tevredenheid, maar om je alvast een beetje op weg te helpen zijn hier een aantal gangbare fooien.

  • Bell Boy – 20 THB per stuk – wordt in de hand gegeven
  • Kamermeisje – 100 THB per keer – dit laat je best achter op het bed of tafel
  • Restaurants – 100 tot 200 THB – dit laat je best achter op tafel
  • Chauffeur (transfers): 40 THB en gids: 100 THB – wordt in de hand gegeven
  • Chauffeur (excursies): 100 THB en gids: 200 THB – wordt in de hand gegeven (per excursie)
  • Chauffeur (rondreis): 200 THB en gids 300-400 THB per dag per koppel – wordt in de hand gegeven

De fooien geef je steeds in de vorm van bankbiljetten en niet in munten.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een voortreffelijke service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kunnen we in principe elk ander hotel in Thailand op aanvraag aanbieden.

Praktisch

Er worden drie verschillende soorten stopcontacten gebruikt in Thailand: type A stekker met 2 platte pinnen, type B met 2 platte pinnen en 1 dikkere pin en type C stekker met 2 ronde pinnen zoals in België. Je hebt daarom een universele wisselstekker nodig. De netspanning is overal 220 volt.

Het tijdsverschil met Thailand bedraagt +5 uur in de zomer en +6 uur in de winter.

Het grootste deel van Thailand kent een subtropisch moessonklimaat met een gemiddelde temperatuur rond 26°C. Het noordelijk gedeelte van het land kent zachtere temperaturen. Er heerst een subtropisch klimaat, met slechts twee jaargetijden: de moesson van mei tot oktober (de regen hoeft echter niet af te schrikken, want duurt meestal niet meer dan een uur) en de droge periode van november tot april. Tijdens onze zomermaanden (april tot en met oktober)  kan je best kiezen voor een strandverblijf in de Golf van Thailand (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao, Hua Hin & Cha’Am, ...), deze regio is het meest zonzeker en is tijdens onze zomermaanden minder onderhevig aan de moesson. Onze wintermaanden (november tot en met maart) zijn dan weer de perfecte periode voor een verblijf aan de Andaman Zee (Phuket, Krabi, Koh Phi Phi, ...)

Een tempelbezoek is niet weg te denken bij een rondreis in Thailand. Lees hier alles over de do's & dont's bij zo'n tempelbezoek.

Geïnteresseerd in een reis naar Thailand?