1

Alle tips & tricks voor je tempelbezoek in Thailand

foto16-12-18032006.jpg

Van de ene wat naar de andere

Euh, wat?

Een wat is een boeddhistische tempel in Cambodja, Laos of Thailand. Wat hopping betekent dus van tempel naar tempel reizen. Met de fiets of al wandelend; jij kiest welke tempels je bezoekt! Tijdens zo’n tempelbezoek staat respect bovenaan het lijstje. We geven je daarom graag de do’s & don’ts voor jouw wat hopping.

Thaise tradities

De meeste typische Thaise tradities komen voort uit de belangrijkste religie in het land; het Theravada boeddhisme, ofwel de traditie van de Ouderen. Kijk maar naar de Thaise manier om elkaar te begroeten, de wai! Je drukt beide handpalmen met de vingertoppen omhoog samen tegen de borst en buigt ook je hoofd een beetje. Het is een belangrijke vorm van respect tonen, vooral wanneer je monniken en ouderen begroet.

Op elke hoek van de straat, voor de huizen, hotels, bars en restaurants zie je kleine altaren en tempels waar de mensen dagelijks kleine rituelen uitvoeren.

Thai die verdiensten verwerven brengen het pad naar de wijsheid tot een goed einde. Hoe verwerven ze verdiensten? Wel, een manier om dit te doen zie je enorm veel nabij de wats. De Thai brengen offertjes en kleven blaadjes bladgoud op de Boeddhabeelden. Ook veel Thaise mannen brengen tijdens hun leven een bepaalde periode in een boeddhistisch klooster door, want zo verwerven ze verdiensten voor zichzelf en voor hun familie. Wie ’s ochtends de straat op gaat in de buurt van een wat of een klooster ziet de monniken op straat bedelen. Dat móet je echt hebben gezien als je in de buurt bent. 

Wat hopping; the do’s & don’ts

Thailand & tradities gaan dus hand in hand. Rekening houden met de Thaise gewoonten is dus vanzelfsprekend voor reizigers die tempels bezoeken in Bangkok.

01 | Raak nooit iemand aan op zijn hoofd, ook kinderen niet. Dit wordt als een belediging gezien. Dat komt doordat het hoofd van een persoon als het meest heilige & reine deel van het lichaam wordt beschouwd.

02 | Gebruik altijd de wai - de Thaise groeting waar je je palmen samenbrengt voor je gezicht of borst - om monniken te begroeten in de wat. Schud ze nooit de hand.

03 | Wijs nooit met je voeten naar iemand of naar de Boeddhabeelden in de tempels, want de voeten zijn het meest onreine deel van het lichaam. Doe ook altijd je schoenen uit wanneer je een tempel betreedt en bedek je schouders en knieën tijdens je bezoek.

04 | Stap steeds over de drempel wanneer je een tempel binnengaat, niet erop. Anders zou je de boeddhistische geesten in de drempel van de tempel vertrappen.

05 | Poseer nooit naast een Boeddhabeeld om een foto te nemen; het beeld zelf mag je wel op je fototoestel vereeuwigen. 

Onze twee favoriete tempels in Bangkok

01 | Wat Arun

Ofwel de tempel van de Dageraad. Prachtig gelegen aan de oever van de Chao Praya rivier, verwent Wat Arun je met zijn wondermooie omgeving. Mozaiëken, gemaakt van gebroken Chinees porselein, sieren de tempel. Wie hier de centrale prang beklimt, geniet van het mooie uitzicht op het koninklijk paleis en de Wat Pho!  

02 | Wat Pho

Ofwel de tempel van de liggende Boeddha. De grootste en oudste wat met meer dan duidend afbeeldingen van Boeddha is uniek om te zien! Vooral de 46 meter lange en 15 meter hoge liggende Boeddha met versieringen van bladgoud en parelmoer is de moeite waard. Hier zou ook de traditie van de Thaise massage zijn ontstaan. 

  • Tags:
  • Tempel,
  • Thailand,
  • Tips & Tricks,
  • Religie

Geïnteresseerd in een reis naar Thailand?