1

Documenten & Gezondheid

Voor reizen naar Japan heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog zes maanden na de dag van aankomst geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!

Houders van een Belgisch, Nederlands of Frans reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen. Deze visumvrijstelling is sinds covid-19 afgeschaft. Er dient dus momenteel een visum aangevraagd te worden via de Japanse ambassade in Brussel.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Er zijn geen specifieke inentingen vereist. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Japan is de yen. Betaling in euro of dollar is niet mogelijk in Japan en Eurobankbiljetten dienen voor afreis of ter plekke omgewisseld te worden. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Betaling met kredietkaarten is niet algemeen gangbaar. Het afhalen van geld met een bankkaart met Maestro of met kredietkaarten (Visa, MasterCard, ...) is mogelijk aan de ATMs van Seven Bank (te vinden in Seven Eleven buurtwinkels en Itoyokado supermarkten) en van Aeon Bank (onder andere te vinden in Aeon supermarkten en Mini Stop buurtwinkels). Aan de ATMs van postkantoren kan je enkel geld afhalen met kredietkaarten.
Opgelet, gelieve vóór je vertrek kijk je bij je bank of je Maestro bankkaart buiten Europa kan worden gebruikt. Vergeet ook niet de afhalingslimieten van je debiet- en kredietkaarten na te kijken voor je vertrek.

Fooien worden in Japan niet gegeven. Ook naar het afronden van bedragen gebeurt niet. In duurdere hotels en restaurants wordt soms wel een ‘service charge’ van 10% tot 15% aangerekend.

Praktisch

De netspanning in Japan is 100 volt, een spanningsomvormer kan handig zijn. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in België, je hebt een adapter met twee platte pinnen nodig. Wij raden je aan een universele stekker mee te nemen.

In Japan is het vergeleken met onze Belgische tijd +8 uur in onze winter en +7 uur in onze zomer

Japan telt verschillende eilanden waar het klimaat varieert. Het grootste deel, waaronder het hoofdeiland Honshu, heeft net als bij ons vier seizoenen die vrijwel gelijk lopen aan de onze. In het zuiden van Japan, waar het weer een meer mediterraan tot subtropisch karakter heeft, heb je eigenlijk maar twee seizoenen. Het meest noordelijke eiland Hokkaido heeft strenge winters. 

De beste periode voor een bezoek aan Japan is de lente (midden maart tem mei) en de herfst (oktober/november). Het regenseizoen loopt van juni tem september, het is er dan zeer warm en vochtig. De kersenbloesem periode loopt op Honshu eiland (Tokyo/Kyoto) doorgaans van eind maart tem begin april. Elk jaar is er een voorspellingskalender wanneer de kersenbloesems zullen bloeien.

Japan is gelegen in een zeer actief seismisch en vulkanisch gebied. Het officiële orkaanseizoen loopt in Japan van begin juli en eindigt in november. De meeste activiteit wordt echter in de maanden augustus & september waargenomen.

Geïnteresseerd in een reis naar Japan?