1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Houders van een Belgisch reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Een inenting tegen gele koorts is niet verplicht, maar is sterk aan te bevelen voor het verblijf in Iguazú en Salta waar het risico het hoogst is. Er is een beperkt risico voor malaria; een goede muggenspray met DEET en beschermende kledij zijn voldoende voor deze regio’s. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Er wordt aanbevolen je reeds ruime tijd vóór de afreis in orde te stellen met tetanus en polio-difterie vaccinaties en ook vaccins tegen Hepatitis A & B zijn raadzaam We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen hoofdpijn, keelpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Flessenwater is aan te bevelen. Bijkomende informatie kan je verkrijgen via je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid is de Argentijnse peso. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Je kan zowel euro’s als dollars wisselen bij aankomst in de luchthaven en in de grote steden. Op de meeste plaatsen kan je met creditcard, zoals American Express, VISA of MasterCard, betalen of afhalen. Let wel op dat je slechts kleine bedragen per keer kan afhalen en men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Het is gebruikelijk om in restaurants ongeveer 10% van de rekening aan fooi te geven.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning telt 220 volt. Je hebt een adapter met driepolige stekker met platte pinnen nodig. Wij raden je aan een universele stekker mee te nemen.

Het tijdsverschil tussen België en Argentinië is -5 uur in de zomer en -4 uur tijdens de winter.

Argentinië is zo groot als de helft van Europa en strekt zich uit over verschillende klimaatgebieden en landschappen, variërend van subtropisch regenwoud tot gletsjers. Argentinië ligt in het zuidelijk halfrond. Dit wil zeggen dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan de onze. Buenos Aires ligt zoals het grootste deel van het land in de gematigde zone. In de zomer (december-maart) is het warm en vochtig en kan de temperatuur oplopen tot boven 30°C. In de lente (oktober-november) en herfst (april) is het iets aangenamer. Iguazú heeft een subtropisch klimaat, met steeds warme temperaturen en een occasionele regenbui. Patagonia wordt gekenmerkt door koele zomertemperaturen, een zeer wisselvallig klimaat met regelmatig hevige windvlagen en/of regenbuien. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 10°C. Hier zijn december tot maart dan weer de beste maanden. In Puerto Madryn is het iets warmer (15-20°C) en valt er over het algemeen weinig neerslag. In het noordwesten (Salta) is het klimaat warm en droog met een gemiddelde dagtemperatuur in februari en maart van 23-25°C.

Argentinië is een groot land. Daarom raden wij aan om voor de lange afstanden een binnenlandse vlucht te nemen. Er zijn een aantal vliegmaatschappijen die binnenlandse vluchten verzorgen. Soms zijn deze vluchten qua prijs vergelijkbaar met busritten, maar dan moet je er wel snel bij zijn. De vluchten zijn vaak al op voorhand volgeboekt. Heb je een lager budget? De meeste plekken in het land zijn goed per bus te bereiken want Argentinië beschikt over een uitstekend busnetwerk. In de steden rijden taxi’s af en aan. Ze hebben vaak meters of ze noemen hun vaste prijs voor een bepaalde bestemming. Buenos Aires heeft ook een metrosysteem, de Subte. Erg handig voor een stad die zo enorm groot is. Het metronetwerk is overzichtelijk en je bereikt alle wijken van de hoofdstad. Let altijd goed op je waardevolle spullen.

Geïnteresseerd in een reis naar Argentinië?