1

Waar begin je?

Amman

De Jordaanse hoofdstad, Amman, voelt zeer westers aan met moderne kunstgalerijen in Rainbow Street, hippe restaurants & trendy bars in downtown. Toch moet je zeker de belangrijkste sites uit de oudheid van het antieke Philadelphia meepikken zoals de Citadel en het Romeins amfitheater en je zeker even onderdompelen in de traditionele soek. Wil je de leukste plekjes van de stad allemaal meepikken, dan blijf je best twee dagen in de stad!

Jerash

Zelfs al ben je geen geschiedenisfanaat, toch zullen de indrukwekkende Grieks-Romeins-Byzantijnse ruïnes van het verwoeste Jerash een onvergetelijke indruk nalaten. Start een wandeling bij de triomfboog van Hadrianus richting het forum met zijn 56 Ionische zuilen, ontdek de Cardo Maximum, de oude Artemis tempel en het zuidelijk theater. Een reis terug in de tijd!

Madaba

Madaba is dé stad van de Byzantijnse mozaïeken, overal in de stad vind je ze terug. Naast de Johannes de Doper kerk en de Sint-Joris kerk waar je de mooiste exemplaren kan bewonderen op de vloeren en muren is hier een van de grootste christelijke gemeenschappen van Jordanië ter wereld te vinden. Wil je de handen uit de mouwen steken, volg dan zeker een mozaïekworkshop.

Dana natuurreservaat

Ontdek een verrassende smeltkroes van fauna en flora uit Europa, Azië en Afrika in dit 320 vierkante kilometer grote natuurreservaat. Om de mooiste plekjes, spectaculaire bergen en verborgen wadi’s te ontdekken maak je hier best een begeleide wandeling! Wie weet spot je er wel de zeldzame Syrische wolf.

Dode Zee

Een van de meest bijzondere natuurfenomenen ter wereld, het zoutste water op aarde, vind je in de Dode Zee, eigenlijk het laagst gelegen meer ter wereld. Door het natuurlijke zoutgehalte van 33% is er geen leven mogelijk in het water en blijf je er zonder moeite op drijven! Smeer je er in met de mineraalrijke modder voor een volledige spa-ervaring.

Petra

Waarschijnlijk ’s werelds meest beroemde archeologische vindplaats, Petra, werd gebouwd door de mysterieuze Nabateeërs als karavaanstad midden in de woestijn tussen de Rode en de Dode Zee. Hier zijn oude oosterse tradities samengesmolten met Griekse invloeden in prachtig uitgehouwen tempels, schatkamers en graven.  Ontdek Klein Petra, wandel door de 2 km lange smalle siq naar het bekendste monument, de Schatkamer en ontdek de Grote Tempel, het Romeins Theater en nog veel meer! 

Wadi Rum

In het zuidwesten van Jordanië ligt de Maanvallei of Wadi Rum, een prachtig natuurgebied bestaande uit een zandstenen en granieten rode woestijnvallei waar lokale bedoeïenenstammen wonen. Water en wind deden eeuwenlang hun werk om zo grillig gevormde rotsformaties te doen ontstaan die doen denken aan Mars! Maak een 4x4 jeepsafari door de woestijn om de indrukwekkende landschappen waar ook Lawrence of Arabia doorreed te bewonderen, maak een ballonvaart over de vallei en/of overnacht er in een traditioneel kamp om ’s nachts de fonkelende sterrenhemel te bewonderen. 

Aqaba

Grenzend aan het Israëlische Eilat, vormt Aqaba de enige havenstad van Jordanië, gelegen in het uiterste noorden van de Golf van Aqaba in de Rode Zee. Gekend als een van de mooiste duikplekken ter wereld kan je verblijven in een leuk strandresort in Tala Bay om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Aqaba is een belastingvrije zone dus je kan hier zeker nog wat souvenirs oppikken, of het Fort van Aqaba bezoeken en genieten van de heerlijke lokale keuken in de vele restaurants.