1

Waar begin je?

Ontdek meerMaleisië kan je opsplitsen in twee delen. West-Maleisië is het schiereiland, waar alle grote steden en bekendste plekken liggen. En Oost-Maleisië, dat is Borneo. Wat je ook kiest (allebei!), je zal een onvergetelijke reis beleven.

West-Maleisië

Maleisië is een ware smeltkroes van rassen en religies. Dankzij die diversiteit ervaar je Maleisië als een groot gastronomisch paradijs met honderden kleurrijke festivals. Ruige bergen, tropische regenwouden en mangroves met uniek dierenleven worden omzoomd door witte zandstranden en koraalriffen. Een land vol verrassingen. Van hippe hoofdstad Kuala Lumpur tot het relaxe leven op Langkawi: Maleisië is een parel die op jou wacht om ontdekt te worden.

Kuala Lumpur

Hoofdstad Kuala Lumpur is divers op veel manieren. De unieke arcitectuur is de lijm van de meltkroes van culturen, keukens en tradities. Eind 19e eeuw herrees de stad als een feniks uit de as, met prachtige koloniale huizen, ontelbare miljonairs, Chinese tempels en pandjeshuizen en kleurrijke hindoetempels. Op je todo-lijst: de Petronas Twin Towers, het Sultan Abdul Samad gebouw, de centrale markt en het imposante Kuala Lumpur Railway Station. Ook Chinatown en de Indische wijk mogen niet ontbreken!

Taman Negara Nationaal Park

In het hart van Maleisië ligt het Taman Negara Nationaal Park, waar je een perfect beeld gaat krijgen van de Maleisische jungle. Het 4343 km² grote nationaal park bestaat uit ongerept tropisch regenwoud dat meer dan 130 miljoen jaar oud is, ouder  dan de Amazone zelfs! Het park is een waar botanisch paradijs met reusachtige tualang-bomen, enorme varens, lianen en parasitaire planten. Hoog in de toppen van de bomen slingeren makaken, gibbons en langoeren en maken de kleurrijke neushoornvogels hun nesten. Je vind er wilde zwijnen, tapirs, olifanten, en met wat geluk een zeldzame neushoorn of tijger. Andere must-do’s zijn een spannende nightwalk en een verkenning van de ‘canopy walk’, die een prachtig uitzicht biedt over de jungle en de rivier.

Cameron Highlands

De wijde theeplantages, kronkelige jungle en mysterieuze mossige bossen maken de Cameron Highlands een niet te vergeten bezoek waard. Het is hier koel en fris en in de regenwouden zijn verborgen paden te bewandelen, theeplantages te bezoeken en kleine dorpjes van de orang asli terug te vinden. Naast de prachtige flora is de regio ook bekend voor spannend wildlife.

Penang

Hip Georgetown is Unesco werelderfgoed, en alleen al daarom maak je best wat tijd vrij om het eiland Penang te bezoeken. Maak een tochtje met een riksja en ontdek er de rijke street art op de soms vervallen gevels. Op Penang Hill sta je goed om de perfecte foto van de stad in vogelperspectief te maken. Tijd voor een dagje strand? Ga naar de noordelijke kant van het eiland, naar Batu Ferringhi. Hier moet je zijn voor goede restaurants, een zalig strand en de nabijheid van het natuurpark.

Langkawi

Dit heerlijke eiland vind je in het noorden van Maleisië en is even mooi als op de postkaartjes. Denk: eindeloze witte stranden, palmbomen rechts en links en een zalige zee. Hier kom je als je graag wil relaxen tijdens je rondreis, als je graag gaat snorkelen en graag seafood eet. Smakelijk!

Maleisisch Borneo

De natuurliefhebber in jou gaat hier érg gelukkig zijn. In de ondoordringbare regenwouden van Sarawak en Sabah is de orang-oetan nog steeds thuis.

Exploreer de nog weinig bewandelde paden in Sarawak, de thuis van bijna dertig etnische groepen die elk hun unieke verhalen, geloof, tradities en cultuur hebben. Je ontdekt hier diverse ecosystemen in de vele nationale parken en gaat tijdens een trekking op zoek naar de kleurrijke neushoornvogel, het symbool van Sarawak. Proef zeker van de lokale specialiteiten en het typische jungle food!

Sabah is gezegend wat natuurschoon betreft, kent een enorme biodiversiteit, heel afwisselende landschappen en met uitsterven bedreigde diersoorten leven er in de laaglandjungle. Inheemse stammen bevolken de bergstreken, rivierarmen of leven in waterdorpen langs de met eilanden omzoomde kusten. Legendes en verhalen over krokodillen, draken en neushoornvogels spreken tot de verbeelding. Snorkel of duik in een onderwaterparadijs van koralen, kleurrijke vissoorten en zeeschildpadden!

Kuching & De Iban Koppensnellers

Kuching of Cat City, gelegen aan de oevers van de Sarawak rivier, is ongetwijfeld een van de meest charmante steden in Zuidoost-Azië. Wandel langs de Chinese koopmanshuizen, kleine tempeltjes en kijk je ogen uit op de kleurrijke marktjes met hun exotische producten. Vanuit de stad ontdek je de mangroves op het schiereiland Santubong en vaar je naar Bako Nationaal Park waar de kans groot is op een ontmoeting met clowneske neusapen, baardzwijnen en prachtige ijsvogels. Wil je kennismaken met de Iban koppensnellers?  Maak dan een tocht diep de jungle in en verblijf een nacht in een longhouse. Je gastheren vertellen je graag meer over hun animistische rituelen, manier van leven en opvallende tatoeages bij een glaasje zelf gebrouwen rijstwijn.

Mulu Nationaal Park

Klaar om de natuur op een nieuw level te ontdekken? Exploreer de karstgrotten in Mulu Nationaal Park met hun spectaculaire druipsteenformaties, de grootste grotpassage ter wereld en daal af tot bij het langste ondergrondse riviersysteem in Zuidoost-Azië.  Het park is enkel en alleen bereikbaar per vliegtuig, je wordt middenin de dampende jungle gedropt en je enige transportmiddel ter plaatse is de lokale prauw! Wandel tussen enorme junglereuzen waar buitenaards aandoende insecten leven tot bij een platform midden in het moerasbos en geniet van het fenomeen van de uitvliegende vleermuizen die bij het vallen van de avond hun nachtelijke rooftocht op insecten aanvangen.

Kota Kinabalu

Deze bruisende hoofdstad van de provincie Sabah is zeker een tussenstop op jouw programma waard. Ontdek er de kleurrijke onderwaterwereld op een van de vijf kleine eilandjes voor de kust of relax op de mooie zandstranden. Zin in avontuur? Wandel dan tussen de kruinen van de junglereuzen op de flanken van Mount Kinabalu en ga in het bergregenwoud op zoek naar de grootste bloem en de kleinste orchidee ter wereld. Ontspan langs het waterfront met de lekkere visrestaurants, gezellige winkeltjes en kleine bars.

Sandakan & Sepilok

Welkom in Sandakan, een rustig stadje waar nog steeds een authentieke sfeer hangt. Zet een stapje terug in het koloniale verleden bij een bezoek van het huis van schrijfster Agnes Keith en ga daarna een lekkere cocktail drinken in de English Tea House. Vanuit het waterdorp Simsim vaar je naar Selingan Turtle Islands National Park, waar je over de zandstranden wandelt naar zeeschildpadden die eieren leggen. Je helpt, samen met een ranger, bij het vrijlaten van de babyschildpadjes. Onvergetelijk! Wat moet je zeker afgecheckt hebben: een bezoek aan het rehabilitatiecentrum van Sepilok, waar je kennis maakt met jonge orang-oetans. Bij valavond vertoef je op de loopbruggen en ga je op zoek naar vliegende eekhoorns!

Kinabatangan

Dierenliefhebbers, welkom! Je ontdekt mangroves, rivierbossen en laaglandjungle met hun indrukwekkende wildlife tijdens de bootsafari’s in de vroege ochtend en late namiddaguren. Met wat geluk observeer je wilde orang-oetans, neusapen, gibbons en neushoornvogels in hun natuurlijke habitat en vaar je tot bij een kudde bosolifanten die al zwemmend de rivier oversteken. Overnachten doe je in kleinere ecolodges, perfect ingeplant in de overweldigend mooie natuur. ’s Ochtends word je wakker met een concert van natuurgeluiden. Volop genieten dus, aan de oevers van de Kinabatangan rivier.