1

Waar begin je?

Ontdek meerDit is een van de landen bij uitstek om de fameuze Big Five én vele andere diersoorten te bewonderen. Kenia biedt een uiteenlopende waaier van prachtige nationale parken en reserves, elk met zijn eigen unieke karakter en fauna en flora. Zo mag Masai Mara, Lake Nakuru, Samburu en Amboseli Nationaal Park niet op je rondreis ontbreken! Ook heeft Kenia een prachtige kust waar je na de safari zalig kan uitrusten en genieten van de tropische onderwaterwereld. De Keniaanse joie de vrivre - beter bekend in Swahili als ‘hakuna matata’ en ‘pole pole’ - zal je nog lang nablijven.

Masai Mara Nationaal Reserve

Je kan Kenia niet bezocht hebben zonder naar de Masai Mara te gaan! Met stip is de Masai Mara het meest bekende natuurpark van Kenia. Het reservaat grenst in het zuiden aan het Serengeti Nationaal Park in Tanzania en vormt daarmee een gigantisch ecosysteem waar de grote trek (aka de wildebeest migration) in de maanden juli tot oktober door heen trekt. Zo’n 2 miljoen gnoes en zebra’s trekken dan - gevolgd door roofdieren als leeuwen, hyena’s en jakhalzen - naar nieuwe weides om te grazen en veilig hun jongen te baren. Ook de bedreigde zwarte neushoorn kan je hier spotten. In de Masai Mara leeft het semi-nomadische Masai volk. Verspreid over het reservaat leven zij in hun typische boma; een houten omheining die vee en bewoners afschermt van de wilde dieren.

Lake Nakuru Nationaal Park

Fan van flamingo’s? Dan moet je absoluut het Nakurumeer op je bucketlist zetten. Nakuru is één van de meren in de Grote Riftvallei, en heeft een roze gloed over zich dankzij de vele flamingo’s (naar schatting bijna 2 miljoen!) die hier leven. Naast de flamingo’s staat het park ook bekend omwille van zijn kweekprogramma’s voor zwarte en witte neushoorns.  Tijdens je safari kan je ook luipaarden, giraffen, buffels, zebra’s, zwijnen, bavianen en hyena’s tegenkomen. Een excursie naar de Menengai Crater, de derde grootste vulkanische krater ter wereld, is vanuit Nakuru mogelijk. Bij gebrek aan roofdieren kan je hier veilig een prachtige wandeling maken door bossen en langs steile rotspartijen. Boven heb je een mooi uitzicht over de krater en het Nakurumeer.

Hell's Gate National Park & Lake Naivaisha

Wil je een leuke afwisseling en een break van al dat jeep zitten? Dan zit je goed in Hell’s Gate National Park, een van de weinige Keniaanse natuurreservaten die je te voet en met een fiets mag verkennen omdat gevaarlijke dieren als buffels, olifanten, neushoorns en leeuwen in dit park niet voorkomen. Op Lake Naivasha kan je een ontspannende boottocht langs watervogels, nijlpaarden, krokodillen en Afrikaanse visarenden maken.

Amboseli Nationaal Park

Een fotograaf in hart en nieren en op zoek naar super idyllische scenery? Reken in dit park op prachtige beelden van olifanten die voorbij trekken met een besneeuwde Kilimanjaro op de achtergrond! Amboseli, op zo’n 200 kilometer van Nairobi en idyllisch gelegen aan de voet van de majestueuze Mount Kilimanjaro, staat immers bekend om zijn grote olifantenpopulaties (ongeveer 1700).

Samburu Nationaal Reserve

Wil je specifiek wildleven spotten dat je nergens anders in Kenia en contreien tegenkomt? In Samburu National Reserve, vlakbij de imposante Mount Kenia, vind je unieke diersoorten zoals de mooi getekende netgiraf, de grévyzebra, de beisa oryx, de gerenoek, de Somalische struisvogel en de gierparelhoen, ook wel de Samburu Five genoemd. Het park staat er ook bekend voor om verschillende katachtigen aan te trekken, en de nabijgelegen Ewaso Nyiro rivier trekt veel luipaarden aan. Hier leven de Samburu, een semi-nomadische stam die verwant is aan de Masai. Ook leeuwen, cheeta’s en luipaarden kan je hier vinden, omdat het geringe struikgewas en semi-woestijngebied weinig dekking aan hun prooi biedt.

Tsavo

Wens je vooral van een strandverblijf te genieten en toch de nodige wildlife te spotten? Dan is een bezoek vanuit Mombasa aan nabijgelegen Tsavo National Park, het grootste wildpark van Kenia, een niet te missen excursie. Tsavo wordt in tweeën gedeeld door de weg die van Nairobi naar Mombasa loopt. Je ontdekt er olifanten, neushoorns, leeuwen, waterbokken, kudu’s, gerenuks, zebra’s en antilopen.

Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary en Ol Pejeta Conservancy

Je zou het niet verwachten (want deze dieren komen vooral in West-Afrika voor) maar ook chimpansees vind je Kenia en meer bepaald in Sweetwaters, een beschermingsoord voor achtergelaten en misbruikte chimpansees. Het is een samenwerking tussen Ol Pejeta, Kenia Wildlife Services en Jane Goodall Institute. In het groene woud van het reservaat kan je, onder leiding van een ranger, een bezoek brengen aan deze primaten. In Ol Pejeta Conservancy leven behalve de zwarte en witte neushoorn ook leeuwen, luipaarden, grootoorvossen, jakhalzen, wilde honden, olifanten, buffels, giraffes, zebra’s en gazellen. Het leuke is dat je in Ol Pejeta ook op nachtsafari kan gaan en dieren kan spotten die overdag niet te zien zijn.

Mombasa

Mag een exotische afsluiter van je reis niet ontbreken? Denk aan parelwitte stranden en azuurblauwe wateren, gecombineerd met kleurrijke vlaggetjes en een laidback sfeer die je enkel in Afrika vindt. Tijd om te genieten van zon, zee en strand, lekkere visbarbecues en zalig nietsdoen. Toch nog geen genoeg van dieren spotten? Trek je duikpak aan of huur wat snorkelattributen en ga in de zee op zoek naar dolfijnen, schildpadden of manta’s! Zo zijn de nabijgelegen paradijselijke eilandjes Funzi en Wasini een must voor liefhebbers van een kleurrijke onderwaterwereld. Of verken de oude stad en ontdek zijn smalle straatjes, Arabisch getinte architectuur en kleurrijke marktjes. Wil je even wat cultuur opsnuiven, ga dan de oude havenbuurt en Fort Jesus, een voormalig fort van de Portugezen waar nu een museum gevestigd is.