1

Waar begin je?

Ontdek meerOf je nu exotische dierenpracht zoekt, kleurrijke culturen, stevige bergbeklimmingen of tropische stranden: Tanzania zal je niet teleurstellen. Wat je ook wil (enkel safari, enkel Zanzibar plus excursies of een combinatie): het land is verwend met enkele van de mooiste landschappen en diersoorten ter wereld en zal je zeker nog lang bijblijven.

Serengeti National Park

Geen twijfel mogelijk: hier moet je geweest zijn. De Serengeti is namelijk het beroemdste wildpark ter wereld. Op een oppervlakte van bijna 15.000 km²  leven meer dan 3 miljoen dieren en 53 verschillende diersoorten op eindeloze vlaktes samen. Het Masaiwoord siringet betekent namelijk eindeloze vlaktes. Trekpleister is de Great Migration van gnoes en zebra’s die jaarlijks van juli tot oktober plaatsvindt.

Ngorongoro Conservation Area

De Ngrorongorokrater grenst aan het Serengeti National Park. De krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld met naar schatting zo’n 25.000 dieren op een kraterbodem van ongeveer circa 260 km². De kans om veel wild te spotten is hier dus zeer groot! De volledige Big Five en nog veel meer leeft hier, maar de giraf zal je hier niet tegenkomen in de krater, die kan namelijk de afdaling van de steile kraterrand niet maken.

Lake Manyara National Park en Tarangire National Park

Deze twee minder toeristische en naburige natuurparken worden gekenmerkt door vele olifanten en dé trekpleister zijn leeuwen en luipaarden die hier graag in de talrijke baobab- en acaciabomen klimmen. Niet voor niets vond schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemmingway Lake Manyara het mooiste water van Afrika. Het Manyara meer trekt talrijke vogelsoorten (zoals flamingo’s), nijlpaarden en bavianen aan. Het Tarangire park wordt in tweeën verdeeld door de gelijknamige slingerende Tarangire rivier, wat de grootste levensader is voor de aanwezige dieren. In het naburige dorpje Mto Wa Mbu kan je de omgeving te voet of met de fiets verkennen, het plaatselijke schooltje bezoeken of bij de bananenbrouwerij een glas bananenbier degusteren.

Usambara Mountains

Ben je een wandelaar in hart en nieren en wil je stappen langs lokale dorpjes en ‘het leven zoals het is’ meemaken? Maak dan een meerdaagse trektocht langs de groene Usambara Mountains, logeer bij mensen thuis en ervaar de charme van het dagelijkse Tanzaniaanse leven.

Ruaha, Selous en Mikumi National Park

Deze wildparken vind je allemaal in het zuiden. Omdat de zuiderse parken verder uit elkaar liggen dan de noordelijke en de wegen er minder beter toegankelijk zijn, trekt het zuiden minder toeristen aan wat het ongerepter en exclusiever maakt. Hier kan je ook meer afwisselen tussen wandel-, boot- en nachtsafari’s. Behalve de Big Five kan je er ook wilde honden, hyena’s, nijlpaarden, antilopen en cheeta’s spotten.

Kilimanjaro

Op zoek naar een stevige kuitenbijter? We kunnen het niet over Tanzania hebben zonder de grootste berg van het Afrikaanse continent te vermelden. De majestueuze Kilimanjaro (5.895 meter hoog) is een uitdaging voor mening bergbeklimmer. Op zich kan iedereen met een goede conditie de beklimming (6 of 7 dagen) aan, zolang je maar een rustig wandeltempo (pole pole) aanhoudt, waardoor de kans op hoogteziekte aanzienlijk mindert. Je kan voor de Maranguroute (verblijf in berghutten) of de Machameroute (verblijf in tenten) kiezen en dit is natuurlijk mogelijk in combinatie met een safari en/of verlenging op Zanzibar.

Zanzibar

Wil je je reis afsluiten met prachtige hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een spectaculaire onderwaterwereld? Dan mag je het tropische Zanzibar niet overslaan! Verdwaal in de smalle straatjes van de Arabisch getinte hoofdstad Stone Town, ga op spice tour en proef welke kruiden er worden geweekt op het eiland, verken de mangroves al stand up paddelend of behaal je duikcertificaat in de azuurblauwe wateren van de Indische Oceaan.