1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. Omdat je om naar Frans-Polynesië te gaan via de USA reist, dien je ook in het bezit te zijn van een geldig internationaal reispaspoort.

Houders van een Belgisch paspoort dienen voor de vluchten via USA in het bezit te zijn van een ESTA (elektronisch visum).

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering die ook geldig is in Frans-Polynesië en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij. De gezondheidsvoorzieningen in Frans-Polynesië staan op een hoog niveau. Kosten voor medische bijstand of hospitalisatiekosten kunnen hoog oplopen.

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn de basisvaccinaties zoals tetanus, buiktyfus en hepatitis A. Het leidingwater in Frans-Polynesië is op de hoofdplaatsen van goede kwaliteit en dus, tenzij anders vermeld, geschikt als drinkwater. Op kleinere eilanden of plekken is dit niet steeds het geval. Voorzie een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en zonnebeschermende kledij. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Frans-Polynesië is de Pacific Franc (XPF). De huidige wisselkoers zie je door hier te klikken.

Er kan geld gewisseld worden op de luchthaven. Daarnaast kan er op de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals Visa en Master Card, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. In de kleinere lokale winkels en markten aanvaardt men vaak enkel cash. Houd er verder ook rekening mee dat geld afhalen in kleine dorpen en/of afgelegen gebieden niet altijd mogelijk is. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Het geven van fooien in Frans-Polynesië is niet verplicht en niet gebruikelijk, ook niet in restaurants en bars. 

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning in Frans-Polynesië bedraagt 110/220 volt. De stekkers zijn gelijkaardig aan de Belgische al raden we toch aan een universele adapter mee te nemen.

Het tijdsverschil met Tahiti bedraagt -12 uur in de zomer en -11 uur in de winter. Het tijdsverschil met de Markiezen is -11,5 uur in de zomer en -10,5 uur in de winter.

In Frans-Polynesië is er gedurende het hele jaar een aangenaam tropisch klimaat. De temperatuur is relatief constant met een gemiddelde jaartemperatuur van 26 graden Celsius, ook het water in de baaien liggen in deze lijn. Er zijn passaatwinden die het hele jaar door waaien en zorgen voor het nodige verfrissend briesje. Van maart tot november is het regenseizoen en van december tot februari kan de vochtigheid hoog zijn.

Frans-Polynesië bestaat uit verschillende eilanden, transport per boot en lokale vluchten zijn dan ook gebruikelijk.

Geïnteresseerd in een reis naar Frans-Polynesië ?