1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum met ten minste twee blanco pagina’s. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort (eerste pagina en pagina met de entry stempel) afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Houders van een Belgisch reispaspoort dienen op voorhand online een visum aan te vragen

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Voor het bezoeken van Saoedi-Arabië is geen enkele vaccinatie verplicht. Een inenting tegen gele koorts is niet verplicht, maar is wel verplicht indien je vanuit een ander land komt waar gele koorts kan voorkomen. Op reis gaan is de ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De rial SAR (Saoedi-Arabische Rial) is de officiële munteenheid van Saoedi-Arabië. In alle steden zijn voldoende banken met ATM’s waar je geld uit de muur kan halen. Cash euro’s of dollars kan je op de luchthaven omwisselen. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Het gebruik van creditcards zoals Visa en Mastercard is in de meeste hotels en op grote toeristische plaatsen in de hoofdstad mogelijk. Het is belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

Bij een bezoek aan Saoedi-Arabië is een universele stekkeradapter soms nodig in de hotels (220 volt). Het land heeft zowel stopcontacten voor onze ronde 2-polige stekkers als de Britse 3-polige stekker met platte pinnen.

Veel hotels hebben geen wifi, omdat iedereen een mobiele telefoon met internet heeft. En je zelf midden in de woestijn overal op het internet kan. We raden je daarom aan ter plaatse een lokale simkaart te kopen. Telefoonwinkels zijn er op elke hoek van de straat!

In onze winter is het 2 uur later dan in België, tijdens de zomer is het in Saoedi-Arabië 1 uur later dan bij ons.

Saoedi-Arabië kent een typisch woestijnklimaat met droge en hete zomers en milde winters. Overdag kunnen de temperaturen al snel oplopen tot boven de 40°C maar in de woestijn kan het ’s nachts ook snel afkoelen. Aan de kust van de Rode Zee liggen de temperaturen in de zomer wat minder hoog dan in het binnenland. Tijdens de korte Saoedische winter kan het wel regenen, maar erg weinig en liggen de temperaturen overdag gemiddeld rond de 24-28°C.

Een nikab, abaya of hoofddoek voor vrouwen is niet meer verplicht en je mag in principe dragen wat je wil, als het maar ruim valt en bedekkend is. Bescheidenheid qua kleding wordt dus zeker aangeraden. Zeker als je het binnenland bezoekt, is het best knieën en schouders te bedekken uit respect voor de lokale cultuur. Voor een bezoek aan religieuze gebouwen zoals een moskee gelden veel striktere voorschriften zowel voor mannen als vrouwen.

Moderne metertaxi’s zijn relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar in de grote steden en kan je gebruiken voor korte afstanden. Een nieuw en uitstekend netwerk van autosnelwegen die de steden met elkaar verbinden maken het mogelijk om zelf met een huurwagen rond te rijden. Je kan ook gebruik maken van de trein voor de grotere afstanden of hogesnelheidstrein in het westen en er is een uitgebreid netwerk aan binnenlandse luchthavens die alle grotere steden met elkaar verbinden.

Geïnteresseerd in een reis naar Saoedi-Arabië?