1
Ontdek meer

Alaska is de grootste staat van de VS maar met de laagste bevolkingsdichtheid. Je betaalt hier met Amerikaanse dollars. Alaska bezoek je best in de zomer, maar in de winter kom je hier om het kleurenspel van de Aurora Borealis te beleven. 

Documenten & Gezondheid

Je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, dat geldig is tot tenminste 1 dag na retourdatum. We raden je ook aan om een kopie van je internationaal paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren. Vraag je reispas tijdig aan!  

Je hebt ook een ESTA (visum) nodig.

Medische kosten zijn zo hoog in Amerika dat je best zorgt voor een uitgebreide reisverzekering. Hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van jouw verzekeringsmaatschappij.

Er zijn geen specifieke inentingen vereist. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naarwww.itg.be).

Betalingen & Hotels

De gangbare munt is de Amerikaanse dollar. Hou er rekening mee dat de in Alaska gepubliceerde prijzen steeds zonder taksen en service zijn, zodat de uiteindelijke rekening steeds hoger is dan verwacht. De huidige wisselkoers vind je hier terug.

Er zijn talloze bankautomaten waar je geld kunt afhalen met een kredietkaart of Belgische bankkaart met de functie Maestro of Cirrus. Activeer deze voor gebruik in de USA (raadpleeg jouw bank als je hieraan twijfelt). Het gebruik van kredietkaarten zoals Visa, MasterCard en American Express is ruim verspreid.

In de rekeningen die je in restaurants in Alaska krijgt, zit geen toeslag voor de bediening. Gebruikelijk is 10 tot 15 procent fooi bij te tellen. Als de bediening heel slecht was, geef je best wat minder. Taxichauffeurs verwachten ook zo’n 10 tot 15 procent, of afgerond tot een heel bedrag. Portiers en dragers in hotels, op stations en op vliegvelden krijgen meestal een dollar per stuk bagage. In cafés en bars wordt een fooi naar eigen inzicht gegeven, meestal is dat het bedrag afgerond naar boven. Voor het kamermeisje in hotels wordt één of twee dollar per nacht achtergelaten. Bij fastfoodketens waar je zelf je eten en drinken ophaalt, zijn fooien ongebruikelijk. Ook de pompbediende bij benzinestations verwacht geen tips.

In Alaska vind je hotels en accommodatiemogelijkheden van verschillende niveaus. De hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een goede service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku in principe elk ander hotel in Alaska op aanvraag aanbieden.

Praktisch

De netspanning bedraagt 110 volt. Om elektrische toestellen zoals je haardroger of scheerapparaat te gebruiken, is een specifieke adapter noodzakelijk (2-polige platte stekker, type USA-Canada).

Sommige Belgische providers hebben speciale tarieven om vanuit Amerikate bellen en mobiel internet te gebruiken. Informeer je voor vertrek. Vele hotels en restaurants bieden gratis WiFi. In afgelegen gebieden is het mogelijk dat je geen ontvangst krijgt op je gsm of smartphone.

In Alaska is het 10 uur vroeger als bij ons. 

De snelste vliegtijd naar Anchorage, Alaska, is 13 uur.  Amerika is een ideaal land om zelf met de auto te verkennen. Er wordt rechts gereden en de weginfrastructuur is er goed. De afstanden zijn echter niet te onderschatten, hou er dus rekening mee dat je soms een lange dag voor de boeg kan hebben om op je bestemming te geraken. We raden je dan ook aan voldoende rustpauzes in te lassen en een tweede chauffeur aan te duiden. Houders van een geldig EU-rijbewijs kunnen hiermee in Amerika rijden, een internationaal rijbewijs is niet nodig. 

Geïnteresseerd in een reis naar Alaska?