1
Ontdek meer

Plan je een reis naar Costa Rica? Hieronder vind je de praktische informatie voor jouw rondreis naar dit groene land in Latijns Amerika.

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum met ten minste twee blanco pagina’s. We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort mee te nemen en dit apart van het origineel te bewaren tijdens de reis.

Houders van een Belgisch paspoort dienen geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van minder dan 90 dagen aan Costa Rica.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering die ook geldig is in Costa Rica en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij.

Geen enkele vaccinatie is verplicht. Een inenting tegen gele koorts is sterk aanbevolen en bovendien verplicht als je vanuit een ander land vertrekt/reist waar gele koorts kan voorkomen. Leidingwater is op de meeste plaatsen niet drinkbaar, flessenwater is aan te bevelen. We raden een degelijke muggenmelk met DEET aan. Voorzie een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een ontsmettingsmiddel voor kleine wondjes. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be).

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Costa Rica is de Colón (CRC). De huidige wisselkoers zie je door hier te klikken.

Er kan geld gewisseld worden op de luchthaven of in grotere steden, aangezien de wisselkoers hier het gunstigst is. Daarnaast kan er op de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals Visa en Master Card, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Houd er echter rekening mee dat geld afhalen in kleine dorpen en/of afgelegen gebieden niet altijd mogelijk is. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Het geven van fooien in Costa Rica is redelijk gebruikelijk en wordt ook gewaardeerd. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van zo’n 10% verwacht. De meeste restaurants zetten deze fooi al automatisch op de rekening (propina voluntaria), hou dit dus in het achterhoofd.  Bij chauffeurs en gidsen is deze fooi niet inclusief en kan er zelf bepaald worden of/hoeveel fooi er gegeven wordt voor de verleende service, 5-10 USD p.p. wordt aangeraden. Verder is het gebruikelijk om kamermeisjes, tassendragers en andere mensen die je diensten verlenen een kleine fooi te geven als je tevreden bent over de service.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning in Costa Rica bedraagt 110 volt. De stopcontacten zijn van het type B (NEMA 5-15) en/of het type A (NEMA 1-15). Als de stekker van je apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, heb je een reisstekkeradapter nodig om de stekker aan te sluiten.

Het tijdsverschil met Costa Rica bedraagt -8 uur in de zomer en -7 uur in de winter.

Costa Rica kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen 25 en 30°C. Het is het hele jaar door perfect te bereizen, van mei tot oktober moet je rekening houden met soms sterke regenval, vooral oktober is het minst aan te raden. Het droge seizoen loopt van december tot en met april, maar zelfs dan neem je best een deftige regenuitrusting mee aangezien een regenbui nooit veraf is, vooral in de hoger gelegen gebieden. Hier is de temperatuur ook koeler. Het natte seizoen heeft ook heel wat voordelen. De temperatuur blijft heerlijk warm terwijl de natuur zijn mooiste groene kleuren laat zien, de schildpadden komen aan land om hun eieren te leggen, de toekans komen het fruit van de bomen eten en zijn dus heel aanwezig.

Een strook vulkanisch gebergte loopt van het noordwesten tot het zuidoosten en splitst het land in twee. De maximale hoogte van het gebergte bedraagt 3.800 meter. De hoofdstad San José ligt op ongeveer 1.300 meter hoogte.

Het is verstandig om al je waardevolle zaken in de hotelkluis te bewaren indien beschikbaar. Dit geldt in het allereerste geval voor je paspoort. Het verlies van dit document betekent een hoop onaangename en kostelijke moeilijkheden. Op straat of op uitstap heb je zelden of nooit het paspoort nodig, dus bewaar je dit beter op een veilige plaats. Voor je legitimatie op straat volstaat een fotokopie van het paspoort. Bij verlies van je paspoort moet je ter plaatse onmiddellijk een politieverklaring laten opstellen en persoonlijk contact opnemen met de Belgische Ambassade in San José. Een woordje Spaans kennen is steeds mooi meegenomen. 

Ook andere waardevolle zaken laat je beter thuis (of in de hotelkluis) wanneer je drukke toeristische plaatsen bezoekt. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer.

Noodnummer politie en medische hulp: 117 of 128
Noodnummer algemeen alarmnummer: 911

Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit kan is ideaal. Luchtige, sneldrogende en lichtgekleurde kleding is het meest aangewezen. Voor het spotten van dieren draag je best bruine en groene tinten. Houd er rekening mee dat het ’s morgens en ’s avonds kouder kan zijn, dus voorzie ook wat warmere kledij. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken. Denk aan voldoende goede, sneldrogende sokken. Vergeet ook zeker je zwemkledij niet. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril noodzakelijk.

Het is bij wet verboden te roken in alle particuliere en openbare gelegenheden en in alle beschermde gebieden op het gehele nationale grondgebied. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent om ongemakken tijdens het verblijf te voorkomen.

Er is een goed netwerk van binnenlandse vluchten die de grote steden en belangrijkste toeristische bestemmingen met elkaar verbinden. Ook het busnetwerk is goed en uitgebreid doch vaak traag. Sommige bestemmingen in Costa Rica zijn afgelegen en vragen voor enige flexibiliteit wat vervoer betreft.

Gelieve bij de reisdocumenten de e-tickets na te kijken voor de exacte toegestane bagagelimieten die van toepassing zijn op de verschillende vluchten. Let wel op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage. Houd er rekening mee dat scherpe voorwerpen, zoals nagelschaartjes of vijlen, pincetten en zakmessen niet in je handbagage toegestaan zijn. Een Europese richtlijn legt tevens een aantal zware beperkingen op wat betreft vloeistoffen in de handbagage. Gelieve je hierop dan ook voor te bereiden.

Geïnteresseerd in een reis naar Costa Rica?