1

Documenten & Gezondheid

Voor een bezoek aan Madagaskar heb je een internationaal reispaspoort nodig dat minstens nog zes maanden na terugreis geldig is. Vraag je reispas tijdig aan!

Houders van een Belgisch, Nederlands of Frans reispaspoort hoeven geen visum aan te vragen voor vertrek voor een toeristisch bezoek aan Madagaskar van maximaal 90 dagen. Je verkrijgt een visum bij aankomst in de internationale luchthaven van Antananarivo en de kostprijs hiervoor bedraagt 35 euro per persoon (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Voor langere bezoeken moet een visum aangevraagd worden op de ambassade van Madagaskar. Andere nationaliteiten dienen contact op de nemen met deze ambassade voor specifieke visumvereisten.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

De medische voorzieningen staan nog niet op een hoog peil in Madagaskar. In grote steden zijn slechts enkele westerse medicijnen verkrijgbaar. Het leidingwater is niet drinkbaar. Geen enkele vaccinatie is verplicht. Aan te bevelen zijn inentingen tegen tetanus, hepatitis A en B en tyfus. Bekijk zeker op www.itg.be de richtlijnen voor preventieve malariapillen. Neem ook steeds een insectenwerend middel mee (tropische versie) – preventief en curatief – alsook een ontsmettingsmiddel. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

Eurobiljetten zijn ter plaatse gemakkelijk aan goede koersen om te wisselen naar Ariary, de lokale munt. Als je cash euro’s wenst mee te nemen, let er dan op dat de biljetten niet beschadigd zijn en dat je enkel biljetten van 50 en 100 euro meeneemt, omdat je hiervoor een betere wisselkoers krijgt. De huidige wisselkoers kan je raadplegen door hier te klikken.

Het gebruik van creditcards (VISA en soms Mastercard) kan in de meeste grote hotels en steden. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat men je bank- en kredietkaarten kan activeren voor buitenlands gebruik.Visa, American Express, Mastercard, etc. worden in de toeristische streken bijna overal aanvaard. ATM-bankautomaten zijn enkel aanwezig in de grotere steden zoals Antananarivo, Antsirabe en Tuléar.

De bagagedragers in de hotels mag je maximaal één euro per koffer geven. Het is tevens gebruikelijk om chauffeurs en gidsen een tip van maximaal vijf tot acht euro ieder te geven op het einde van een dagtrip. Kamermeisjes en -jongens vinden graag een tip in de badkamer op het begin of einde van uw verblijf. In hotels en restaurants is mag je ongeveer een 10% van de totale rekening tippen.

De meeste hotels en lodges door ons voorgesteld gaan van comfortabel tot luxueus naar lokale normen. De infrastructuur buiten de grote steden is iets typischer en meestal is er geen televisie op de kamer. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan tooku in principe elk ander hotel in Madagaskar op aanvraag aanbieden.

Praktisch

In Madagaskar is de netspanning 220 volt. In de meeste hotels vind je dezelfde stopcontacten als bij ons. Let wel op dan in de meer afgelegen regio’s de netspanning kan variëren. Neem daarom voldoende reservebatterijen mee.

Het tijdsverschil in onze zomer is +1 uur en in onze winter +2 uur.

Madagaskar’s tropische klimaat wordt grotendeels bepaald door de zuidoostpassaat. De beste reisperiode is de Malagassische winter en die valt tussen mei en oktober. Dan regent het zelden of nooit en is het helder weer met gemiddelde temperaturen tussen 20°C en 25°C. Enkel op de centrale hoogplateaus in het binnenland kan het ’s nachts afkoelen tot 5°C à 10°C. Van november tot maart stijgen de temperaturen en wordt het steeds vochtiger. Het cyclonenseizoen is tussen januari en maart.

Moderne metertaxi’s zijn enkel beschikbaar in de grote steden en relatief goedkoop. In de kleine steden kan je gebruik maken van de lokale riksja’s. Zelf rijden met huurauto of motorfiets wordt ten stelligste afgeraden en hiervoor is het bezit van een Internationaal Rijbewijs absoluut noodzakelijk. Het Belgisch of Europees Rijbewijs zijn niet geldig in Madagaskar. De minimum leeftijd voor de chauffeur is 21 jaar.

Geïnteresseerd in een reis naar Madagaskar?