1

Documenten & Gezondheid

Formaliteiten voor reizigers met de Belgische nationaliteit: je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot ten minste zes maanden na de retourdatum. Vraag je reispas tijdig aan! We raden je aan om steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk van het origineel te bewaren tijdens de reis. Het is ook belangrijk om deze kopie steeds op zak te hebben, aangezien de politie je ten allen tijde kan vragen je te identificeren. Bij aankomst in de luchthaven hoef je als toerist geen 19% IVA (Colombiaanse variant van BTW) te betalen.

Houders van een Belgisch paspoort dienen geen visum aan te vragen voor een toeristisch bezoek van minder dan 90 dagen aan Colombia.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering die ook geldig is in Colombia en hou je polisnummer op zak samen met het noodnummer van de verzekeringsmaatschappij. 

Voor het bezoeken van Colombia is geen enkele vaccinatie wettelijk verplicht. Een inenting tegen gele koorts is sterk aan te bevelen en bovendien verplicht voor bepaalde regio’s/parken (Tayrona Nationaal Park, Amazone, Caño Cristales, Nuquí, Bahía Solano, etc.). Je dient ook het bewijs van inenting te kunnen voorleggen. We raden je ook aan een goede muggenmelk (tropische versie) mee te nemen en beschermende kledij te dragen want er is namelijk een beperkt risico voor malaria. In het Amazonegebied is het risico hoger en wordt ook de eventuele inname van malariatabletten aangeraden. Belangrijk om te weten is dat dengue, chikungunya en het zikavirus overgedragen worden door een mug die overdag steekt. Zwangere vrouwen worden afgeraden om naar landen te reizen waar het zikavirus voorkomt. Op reis gaan is de ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de tetanus-difterie en de polio vaccinaties. Deze infectieziekten zijn immers volledig te voorkomen door middel van vaccinatie (een herhalingsinenting is tien jaar geldig). De kans op besmetting met hepatitis A tijdens reizen in (sub)tropische gebieden is volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde heel reëel, omdat de overdracht via voedsel, drank of voorwerpen kan gebeuren. Een vaccinatie wordt daarom sterk aangeraden. Het vaccin Havrix is zeer doeltreffend welke enkele weken na de eerste injectie in nagenoeg 100% van de gevallen een volledige bescherming biedt. Ook interessant is het vaccin Twinrix, dat naast Hepatitis A ook bescherming biedt tegen Hepatitis B. Verdere inlichtingen kan je verkrijgen via de huisarts en via het instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.wanda.be). In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenmelk met DEET mogen niet ontbreken. Aangezien de lucht zeer droog is in de Andes raden we ook aan om lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Flessenwater is aan te bevelen. Voor een ontspannen nachtrust zijn oordopjes handig, vooral in de Colombiaanse steden. O.R.S. zakjes zijn ook zeker niet overbodig.

Betalingen & Hotels

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse Peso (COP). De huidige wisselkoers zie je door hier te klikken.

Er kan geld gewisseld worden op de luchthaven of in grotere steden, aangezien de wisselkoers hier het gunstigst is. Daarnaast kan er op de meeste plaatsen ook met creditcard, zoals Visa en Master Card, betaald of afgehaald worden, maar let op dat men hiervoor meestal een supplement aanrekent. Houd er echter rekening mee dat geld afhalen in kleine dorpen en/of afgelegen gebieden niet altijd mogelijk is. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Het geven van fooien in Colombia is redelijk gebruikelijk en wordt ook gewaardeerd. In kleine restaurants is het geven van 1.000 of 2.000 COP voldoende, maar in luxueuzere restaurants wordt over het algemeen een fooi van zo’n 10% verwacht. Steeds meer restaurants zetten deze fooi al automatisch op de rekening (propina voluntaria), hou dit dus in het achterhoofd.  Bij chauffeurs en gidsen is deze fooi niet inclusief en kan er zelf bepaald worden of/hoeveel fooi er gegeven wordt voor de verleende service. Verder is het gebruikelijk om kamermeisjes, tassendragers en andere mensen die je diensten verlenen een kleine fooi te geven als je tevreden bent over de service.

Alle hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, vandaar dat Tooku werkt met verschillende categorieën gaande van standaard tot boutique. Op bepaalde plaatsen is het soms niet mogelijk om voor elke categorie een optie aan te bieden en hier biedt Tooku de beste accommodatie voorhanden. Liever een combinatie van verschillende categorieën tijdens je rondreis of zelf een hotel in gedachten? Aarzel niet om ons te contacteren!

Praktisch

De netspanning in Colombia bedraagt 110 volt. Een universele adapter (twee platte pinnen) is noodzakelijk.

Het klimaat in Colombia varieert per regio. Door de ligging op de evenaar zijn er geen echte seizoenen en zijn de temperatuurverschillen gedurende het jaar klein, maar is er wel een droge en natte periode. Ook de hoogteverschillen, de temperatuur van het zeewater, zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn bepalende factoren. In Medellín hangt het hele jaar door een aangenaam lenteweer met een gemiddelde temperatuur van 22°C. De meeste regen valt er in de maanden mei en oktober. In San Agustín is het warmer en kunnen de temperaturen oplopen tot boven 30°C. De regen valt hier vooral in oktober en november. In Bogotá bevinden we ons op hoogte en blijft de gemiddelde temperatuur steeds onder de 20°C. De regio Santa Marta is over het algemeen warm en droog van december tot en met april. Ook in Cartagena is het vrijwel altijd warm, maar regent het het meest in oktober-november. De Amazone wordt dan weer gekenmerkt door een tropisch regenwoudklimaat met regenval, hoge luchtvochtigheid en temperaturen rond en boven de 30°C.

Verschillende toeristische trekpleisters in de Andes brengen ons op grotere hoogtes. We raden aan steeds je arts hierover te raadplegen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Maak je dus niet onnodig ongerust. Kwaaltjes zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen voorkomen. Zorg er dus voor dat je je goed hydrateert, je geen onnodige inspanning doet en je voldoende rust.

Het is verstandig om al je waardevolle zaken in de hotelkluis te bewaren indien beschikbaar. Dit geldt in het allereerste geval voor je paspoort. Het verlies van dit document betekent een hoop onaangename en kostelijke moeilijkheden. Op straat of op uitstap heb je zelden of nooit het paspoort nodig (met uitzondering van enkele uitstappen zoals bijvoorbeeld Tayrona Nationaal Park), dus bewaar je dit beter op een veilige plaats. Voor je legitimatie op straat volstaat een fotokopie van het paspoort. Bij verlies van je paspoort moet je ter plaatse onmiddellijk een politieverklaring laten opstellen en persoonlijk contact opnemen met de Belgische Ambassade in Bogotá. Een woordje Spaans kennen is steeds mooi meegenomen.
Ook andere waardevolle zaken laat je beter thuis (of in de hotelkluis) wanneer je drukke toeristische plaatsen bezoekt. Laat je rugzak of tas nooit zomaar achter en wees steeds op je hoede. Indien je gebruik maakt van taxi’s, neem dan steeds een taxi met een officieel nummer.
Noodnummer politie en medische hulp: 112 of 123
Noodnummer toeristische politie: 337 4413

Je dient kleding te voorzien voor alle klimaten. Laagjeskledij die gemakkelijk aan en uit kan, is ideaal. Luchtige, sneldrogende en lichtgekleurde kleding is het meest aangewezen. Je voorziet ook best kleding met lange mouwen, aangezien er veel insecten zijn in de lager gelegen gebieden. In Medellín heerst lenteweer. Hier kan je overdag dus lichtere kleding aandoen. Toch dien je er rekening mee te houden dat het ’s morgens en ’s avonds nog koud kan zijn. In Bogotá (> 2.500 meter hoogte) is voldoende warme kledij, zoals een fleece en winddichte jas, noodzakelijk. Een goede regenjas en/of poncho en een gemakkelijke stapschoen met voldoende profiel mogen in je bagage ook zeker niet ontbreken. Vergeet ook zeker je zwemkledij niet. ’s Avonds bij het diner mag de kleding iets formeler. Tenslotte zijn een hoofddeksel, zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril noodzakelijk.

Er is een goed netwerk van binnenlandse vluchten die de grote steden en belangrijkste eilanden met elkaar verbinden. Sommige gebieden zoals het stadje Leticia in de Amazone zijn bovendien enkel bereikbaar per vliegtuig en zijn niet toegankelijk over land. Bij boeking van binnenlandse vluchten informeren we je uitgebreid over de exacte werking.

Geïnteresseerd in een reis naar Colombia?