1

Documenten & Gezondheid

Deelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na retourdatum. We raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren.

Om in Zimbabwe te reizen, heb je een visum nodig. Je kan het visum aankopen aan de grens. Je moet in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming.

Zorg best voor een uitgebreide reisverzekering, en hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van je verzekeringsmaatschappij.

Voor Zimbabwe is het gele koorts-vaccin alleen verplicht als je in de week vóór aankomst in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Bovendien moet je, als je Zimbabwe over land binnenkomt, een cholerastempel kunnen tonen. Van overheidswege is geen enkele andere vaccinatie verplicht, maar een vaccinatie tegen tetanus en medicatie tegen buiktyfus is aangeraden. Een anti-malariakuur wordt vooral aangeraden van november tot mei. Denk er steeds aan om je persoonlijke medicatie en eventueel een extra voorschrift (Engelstalig) in je handbagage mee te nemen. Voor verdere informatie verwijzen we je naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of surf naar www.itg.be).

Betalingen & Hotels

De Zimbabwe dollar werd na de onafhankelijkheid in 1980 ingevoerd als nationaal betaalmiddel, maar werd in januari 2009, als gevolg van de torenhoge inflatie, de facto afgeschaft. Het meest courante betaalmiddel is nu de US-dollar, maar ook de Zuid-Afrikaanse rand wordt geaccepteerd. We raden aan om voldoende US-dollars in kleine coupures mee te nemen van vooral 1, 2, 5 en 10 US-dollar. Biljetten van 50 en 100 US-dollar worden vaak niet aangenomen, vanwege de vele vervalsingen die in omloop zijn. De huidige wisselkoers zie je hier.

De lodges in de parken beschikken niet altijd over creditcard faciliteiten. In de betere hotels en shops in Victoria Falls kan je met creditcard (enkel Visa) betalen. Geldautomaten zijn te vinden in de grotere steden, maar werken vaak niet of geven je de lokale munt die wij als toeristen niet mogen en kunnen gebruiken. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik

In hotels en restaurants is het in Zimbabwe gebruikelijk een fooi te geven. Meestal kan je uitgaan van tien procent. Ook chauffeurs en safari gidsen verwachten een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is een fooi niet zomaar een extraatje, maar een onmisbare aanvulling op hun zeer beperkte loon.

In Zimbabwe vind je comfortabele hotels, lodges en tenten kampen van alle categorieën (standaard tot top luxe) met goede voorzieningen en alle nodige faciliteiten. De basisregel is dat accommodaties in het hoogseizoen tussen april en november een stuk duurder zijn dan de rest van het jaar.

Praktisch

De netspanning in Zimbabwe bedraagt 220/240 volt. De geschikte adapters voor deze stopcontacten met drie dikke polen zijn enkel te verkrijgen in Afrika. Vaak hebben lodges en hotels ondertussen al hun elektriciteitsnet aangepast naar de Europese plugnorm of hebben ze adapters beschikbaar voor gebruik in de kamers of aan de receptie, maar we raden toch aan ter plaatse een adapter te kopen zodat je er altijd een voor jezelf ter beschikking hebt.

Tijdens onze winter is het in Zimbabwe 1 uur later dan in België. ‘s Zomers is er geen tijdsverschil.

Zimbabwe kent het hele jaar door een gematigd tot tropisch klimaat, met significante verschillen afhankelijk van de topografische ligging en het seizoen. Het centrale ‘Hoogveld’ geniet van een gematigd klimaat, terwijl de oostelijke hooglanden een koeler klimaat met aanzienlijk meer neerslag kennen. De laaggelegen gebieden zoals Hwange, de Lower Zambezi en Gonarezhou in het zuidoosten zijn het hele jaar door warm tot heet in de zomermaanden, zijnde november tot april. Deze periode brengt na de droge wintermaanden de nodige neerslag, meestal in de vorm van korte, hevige buien in de namiddag, vaak vergezeld van bliksem en donder. De neerslag piekt in de maanden december, januari en februari. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 tot 30°C, maar door de hoge vochtigheid voelt het vaak warmer aan. Hwange, de Zambezi vallei, Kariba en Gonarezhou zijn warmer met temperaturen die tot 40°C kunnen oplopen. ’s Nachts zakt de temperatuur tot ongeveer 15-20°C. De winter in Zimbabwe is van mei tot oktober. In deze periode liggen de temperaturen gemiddeld 5 tot 10°C lager dan in de zomer, met blauwe, heldere luchten en zo goed als geen neerslag. De vroege winter is het koelst, waarna de temperaturen geleidelijk aan weer oplopen. In Hwange en het gebied rond Bulawayo kunnen de nachten koud zijn met temperaturen rond het vriespunt. Dankzij het zachte klimaat is het altijd aangenaam reizen in Zimbabwe. De overgang van het natte naar het droge seizoen in september en oktober, geeft je het meeste kans om de dieren te zien. Door de beperkte toegankelijkheid van de accommodaties kan je Mana Pools enkel bezoeken van midden april tot midden november.

Tijdens de plaatselijke zomer (november tot april) is lichte, katoenen kleding aangewezen, maar ook warme kledij (windjack en warme pull of fleece) voor ‘s ochtends en ‘s avonds mag niet ontbreken omdat we vaak buiten of in open ruimtes eten en omdat de 4x4 safari’s gebeuren in open jeeps. Tijdens de plaatselijke winter (mei tot oktober) heb je zowel lichtere als voldoende warme kleding (aan te raden: minimum twee warme fleeces) nodig. Voor de safari’s is warme, winddichte kledij (open jeeps!) nodig, bij voorkeur in sobere kleuren en een muts, een sjaal, handschoenen en een warme fleece zijn zeker niet overbodig tijdens de vroege ochtenden! Een lange broek en stevige, comfortabele wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken voor de natuurwandelingen en een wandelstok kan handig zijn voor zij die iets moeilijker te been zijn. Denk ook aan een goede verrekijker, een zaklamp, voldoende zonnebrandmiddelen, een pet en een insectenwerend middel.

Zelf rijden in Zimbabwe kan, maar is minder vanzelfsprekend door de staat van de wegen en de grote afstanden. Rijden ‘s nachts wordt afgeraden en kan gevaarlijk zijn, mede omdat er zich ‘s nachts wilde dieren op de weg kunnen begeven. In Zimbabwe reis je dus het best per vliegtuig en per begeleide minibus transfers.

Omwille van de kleinere propeller vluchten in Zimbabwe (afhankelijk van het gekozen programma en het gekozen vervoersmiddel) wordt per persoon maximum 15 of 20 kilogram bagage toegestaan, verplicht in een zachte koffer of sporttas die gemakkelijk gestouwd kan worden en die flexibel is. Harde koffers of koffers met wieltjes kunnen niet worden meegenomen op deze korte vluchten. In elke lodge in Zimbabwe kan de kledij al dan niet gratis gewassen worden.

Geïnteresseerd in een reis naar Zimbabwe?