1

Dit wist je nog niet over de Amazone

amazonerivier.jpg

Het grootste regenwoud ter wereld in Zuid-Amerika

De Amazone strekt zich uit over maar liefst negen landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador & Frans-Guyana. Wie wil vergelijken met ons landje; België past er zo’n 230 keer in.

Geen miljoenen bomen, maar biljoenen! Deze ontelbare bomen zorgen dan ook voor 20% van de zuurstof op onze aarde. Dankjewel Amazone!

Wat je er ook niet kan tellen? Dat zijn de dieren die er leven. Naar schatting 430 soorten zoogdieren, 380 reptielsoorten, 400 soorten amfibieën, 1.300 vogelsoorten, 3.000 vissoorten en 2,5 miljoen soorten insecten. Je reist er dus nooit alleen!

Het regenwoud dankt zijn naam aan de mythische vrouwelijke Amazonestrijders. Waarom? De Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco de Orellana besloot dit gigantisch gebied naar hen te noemen, nadat ze hem uitdaagden tijdens zijn expeditie daar.

Wie vandaag de dag door de Amazone reist, zou niet eens merken dat maar liefst 21 miljoen mensen het woud hun thuis noemen. Ruimte in overvloed in dit tropisch gebied. 

Honderd miljoen jaar geleden stroomde de Amazonerivier nog in de andere richting. Hoe veranderde de rivier dan van koers? Wel, daar zorgde het krachtig rijzende Andesgebergte voor.

Of we de Amazonerivier de langste rivier ter wereld mogen noemen? Dat mogen we niet met zekerheid zeggen. Het zou ook wel eens de Nijl kunnen zijn. Wel weten we dat de rivier zó lang is dat Martin Strel er zestien jaar geleden maar liefst 66 dagen over deed om deze rivier af te zwemmen.

Gelukkig is de gemiddelde temperatuur er heel het jaar rond zo’n 27°C. De voortdurende vochtigheid houdt alles dan weer mooi groen.

Nog zo’n vijftig van de 350 etnische volkeren in de Amazone hebben nog geen contact gelegd met de buitenwereld. Dat is ook waarom het regenwoud zo mysterieus blijft.

  • Tags:
  • Bolivia,
  • Peru,
  • Ecuador,
  • Zuidelijk Amerika,
  • Colombia

Geïnteresseerd in een reis naar Bolivia?