1

Op reis in het Midden-Oosten

contentopreismiddenoostenshutterstock_1618875280.jpg

Het Midden-Oosten, omhuld door mystiek, roept bij elke reiziger beelden op van eindeloze woestijnen, historische moskeeën en de betoverende klanken van de oproep tot gebed. Maar dit is slechts een klein stukje van de sluier dat we oplichten. Wat als we je vertellen dat er zoveel meer verborgen ligt?

De moderne infrastructuur van de bestemmingen uit deze brochure staat het zeker toe zelf achter het stuur van een 4x4 te kruipen voor een avontuurlijke selfdrive in adembenemend mooie landschappen. Rij tot bij groene wadi’s verborgen tussen majestueuze bergen en tot de top van gouden zandduinen die uitlopen naar kristalheldere, turquoise wateren.

Op het Arabische schiereiland vind je ook een prachtige mix van culturen. Hoewel de islam een prominente rol speelt, is er ook een breed scala aan christelijke, joodse, zoroastrische en bahá'í gemeenschappen, elk met hun eigen unieke tradities en gebruiken. Deze diversiteit ontdek je in de gebruiken, de architectuur en de lokale keuken. In plaats van één homogene cultuur, vind je een mozaïek van invloeden, allemaal in harmonie naast elkaar.

Op reis tijdens de Ramadan, de heilige vastenmaand, biedt een uniek inzicht in de spirituele kern van de regio. In plaats van een beperking, biedt de Ramadan op veel plaatsen de kans om te genieten van Iftar, het feestmaal na zonsondergang, wanneer de straten tot leven komen met gezinnen en vrienden die samenkomen om te eten, te lachen en te delen. Reis je liever niet tijdens de Ramadan, dan kijk je best de start- en einddatum hiervan na!

Reizen naar bestemmingen in het Midden-Oosten vragen wel een zeker respect voor de lokale cultuur, op sommige plaatsen is dit zelfs van essentieel belang zoals bij het bezoek aan een moskee. Respect kan op verschillende manieren tot uiting gebracht worden, maar vooral de manier waarop men zich kleedt dient aangepast te worden. In de meer kosmopolitische steden zoals Dubai zie je een breed scala aan zowel moderne als traditionele kledingstijlen. Maar in openbare ruimtes wordt vaak verwacht dat je iets conservatiever gekleed gaat, als een teken van respect voor de lokale cultuur. Geen minirokjes of te onthullende kleding dus. Voor het bezoek aan een moskee dienen zowel mannen als vrouwen rekening te houden met kledingvoorschriften. Je kan als vrouw steeds goedkoop een abaya aanschaffen als je van plan bent veel door de regio te reizen. Maar in de meeste landen, zelf in Saoedi-Arabië, mag je zonder hoofddoek reizen.

Ook wordt openbare affectie, elkaar knuffelen of zoenen dus, vaak als ongepast gezien, dus hou hier rekening mee. Het is altijd beleefd om toestemming te vragen voordat je foto's maakt van mensen, vooral van vrouwen en kinderen. Als je deze eenvoudige regels volgt, zul je merken dat je reis soepeler en aangenamer verloopt.

De positie van een vrouw in het Midden-Oosten roept dikwijls beelden op van vrouwenonderdrukking. Daarom maak je je misschien zorgen om als vrouw, alleen of met vriendinnen, op reis te gaan. Al is de traditionele rolverdeling nog steeds van groot belang, toch zijn er op de meeste plaatsen al grote stappen naar meer vrijheid gezet. Je dient gewoon met enkele zaken rekening te houden. Het schudden van een man zijn hand wordt op sommige plaatsen niet gedaan, hou er rekening mee je zedig te kleden en neem een afwachtende houding aan. Ga je alleen als vrouw op reis, bereid je dan wat voor op ongemakkelijke vragen waarom je zonder man reist.

Verder staat de lokale bevolking in gans het Midden-Oosten bekend om zijn warme gastvrijheid en zijn ze vaak blij  hun cultuur en tradities met je te delen. Als reiziger heb krijg je daarom een unieke kans deze gastvrijheid uit eerste hand te ervaren, en om verder te kijken dan de clichés en een dieper begrip te krijgen wat het Midden-Oosten nu echt betekent. Dus, bereid je voor op een onverwachte ontmoeting of uitnodiging om te proeven van de lokale specialiteiten. In de Arabische keuken worden veel dadels gebruikt, niet alleen als zoet tussendoortje om gasten te verwelkomen maar ook in erg veel gerechten. Dit komt omdat ze een bijzondere religieuze betekenis in de Koran. Word je uitgenodigd bij iemand thuis? Grijp deze kans dan met beide handen vast!

  • Tags:
  • Etiquette,
  • Tips & Tricks,
  • Religie

Geïnteresseerd in een reis naar Jordanië?