1

Van zandkastelen tot wolkenkrabbers

Dubai_TheFrame_citytripLarge.jpg

Ontdek de architecturale wonderen van Dubai

Dubai, de stad waar de meest gedurfde visies tot leven komen, waar innovatie samenvloeit met traditie, en waar de grenzen van de architectuur constant worden verlegd. Deze dynamische metropool groeide uit het woestijnzand uit tot een wereldwijd icoon, gekend voor zijn baanbrekende en inspirerende gebouwen. Elk uniek ontwerp vertelt een eigen verhaal en vormt de uitzonderlijke skyline die de stad haar onmiskenbare identiteit geeft.

Tijdens een bezoek aan Dubai is het een must de indrukwekkende Burj Khalifa te bezoeken, op dit moment nog steeds het hoogste gebouw ter wereld! Het staat symbool voor menselijke veerkracht en innovatie, met een ontwerp geïnspireerd op een eenvoudige woestijnbloem, de Hymenocallis. De architect, Adrian Smith, heeft een meesterwerk gecreëerd dat de natuurlijke schoonheid en veerkracht van de woestijn in een stedelijke context brengt.

Aan de kustlijn van de stad staat de Burj Al Arab, een architecturaal meesterwerk dat de vorm van een zeil heeft en op een kunstmatig eiland is gebouwd. De designer, Tom Wright, wilde een gebouw dat net zo luxueus was als Dubai zelf en dat tegelijkertijd de traditie respecteerde. En dat is precies wat hij heeft bereikt met het Burj Al Arab, dat nu een van de meest luxueuze hotels ter wereld is.

Nu laten we je kennismaken met The Opus, het enige gebouw in Dubai ontworpen door de beroemde architecte Zaha Hadid. Wat is er zo speciaal aan The Opus? Overdag lijkt het op een gewone kubus, maar ’s nachts licht het op en transformeert het in een spectaculaire, organische vorm.

Dubai's avant-garde architectuur komt volledig tot uiting in het Museum van de Toekomst, een architecturaal feng shui concept van de hand van Shaun Killa van Killa Design. De constructie in torusvorm heeft middenin een elliptische leegte die symbool staat voor de onbekende toekomst. De gevels van deze stalen constructie zijn bedekt met Arabische gedichten, geschreven in lichtgevende kalligrafie die gloeien tegen de nachtelijke hemel. Dit is een plek die de toekomst verkent, met de nieuwste uitvindingen en ideeën die op de voorgrond treden, waardoor een platform wordt geboden waar dromen en ideeën realiteit kunnen worden.

Op zoek naar een spirituele ervaring? Bezoek dan de Moskee van het Licht, ontworpen door Design International en U+I Architects. Deze moskee is zo ontworpen dat het zonlicht door het hele gebouw stroomt, wat een gevoel van rust en vrede creëert.

Laat je niet misleiden door de eenvoudige vorm van de Dubai Frame, ontworpen door Fernando Donis. Dit "grootste fotoalbum ter wereld", zoals het vaak wordt genoemd, is een prachtige metafoor voor de stad. Het biedt een spectaculair uitzicht op de oude en nieuwe delen van de stad, letterlijk ingekaderd in een monumentale structuur.

Dubai laat ons zien wat mogelijk is als we de moed hebben om te dromen, te durven en te doen!

  • Tags:
  • must-see's,
  • fotografie,
  • Expo

Geïnteresseerd in een reis naar Verenigde Arabische Emiraten?