1

Ulu Ai, waar Borneo locals en reizigers samen komen

Duurzaamblogfotowebsite.jpg

Duurzaam reizen in Maleisië

In 1987 startte onze lokale partner het Ulu Ai-Project in Borneo, een op de gemeenschap gebaseerd toeris­tisch initiatief in samenspraak met de Iban-bewoners van de Nanga Sumpa longhouse. Het is een duur­zaam partnerschap tussen gasthe­ren (Iban) en bezoekers (reizigers), waarbij bezoekers de lokale levens­stijl ervaren op de voorwaarden van de gastheer. In de ongerepte jungle aan de bovenloop van de Delok ri­vier ligt deze prachtige plek die be­zoekers een unieke en nooit meer te vergeten reiservaring biedt. Wilde orang-oetans leven hier in harmo­nie samen met de junglebewoners.

De longhouse gemeenschap werd op een zinvolle manier bij het project betrokken waar weder­zijds respect en vertrouwen, re­kening houdend met hun tra­dities en cultuur een sleutelrol spelen. De Iban vroegen wel dat buitenlandse bezoekers niet in hun longhouse zouden verblijven, omdat zij dat te opdringerig en sto­rend zouden vinden. Zo zag de Nanga Sumpa Lodge het levenslicht waar je enkele nachten kan verblijven om op een duurzame manier kennis te maken met deze vroege­re koppensnellers, hun dagelijkse rituelen en gebruiken.

In Ulu Ai zorgt de gemeenschap voor het transport van de reizigers in traditionele longboats, zijn ze uitsteken­de gidsen en spotters van wildlife, verkopen ze handwerk, voeren ze bouwprojecten en reparaties uit, kappen ze nieuwe junglepaden en assisteren ze bij het filmen van lo­caties. Deze tastbare vorm van werkgelegenheid en gel­dinkomsten maakte van het project een groot succes.

Onze partner zette eveneens een microfinancieringspro­ject op dat renteloze leningen verstrekt aan dorpelingen om buitenboordmotoren te kopen voor hun longboats. Dit welzijn fonds en deze donaties helpen hen bij de aan­koop van bouwmaterialen voor hun longhouse, onderwijs voor de kinderen en de nodige medische behandelingen.

Deze ervaring zelf meemaken?
Kies dan voor de duurzame Borneo reis: Longhouse Experience.

Geïnteresseerd in een reis naar Maleisië?