1

Reis naar Cambodja? Vind hier jouw gids tot Angkor Wat

DSC03411.jpg

Dit tempelcomplex is een must see tijdens jouw rondreis in Cambodja!

Trek je wandelschoenen maar aan, want diep verscholen in de jungle van Noord-Cambodja ligt de ooit zo levendige stad Angkor. De stad werd plots en snel verlaten en opgeslorpt door de omliggende natuur. Dat levert je vandaag de dag tijdens je bezoek aan de ruïnestad, ten noorden van Siem Reap, een aantal stille momenten op, omdat je zó onder de indruk bent. Er heerst een ongelofelijk bijzondere sfeer in de ruïnestad. Zo bijzonder dat je er zelf naartoe moet gaan om het te beleven.

Angkor: de ondergang

Waarom de ondergang van Angkor zo plots & snel gebeurde is een vraag die veel archeologen nog steeds fascineert. Doordat religie centraal stond in het leven van de lokale hindoebevolking van Cambodja zou oorlog met de rijken in de buurt en het opkomende boeddhisme een oorzaak geweest kunnen zijn. Of misschien lag een verschuiving naar zeehandel wel aan de oorsprong... Nieuwe theorieën leggen de oorzaak bij wat hun beschaving juist zo groots maakte: controle over water. Onderzoek toonde immers aan dat door de afwisseling van aanhoudende periodes van droogte en enorme overstromingen de infrastructuur zwaar werd beschadigd.   

 

Water als succes

Deze beschaving was énorm sterk in hun logistieke prestaties om water op te slaan in reservoirs. Zo kon de stad ook in de droge maanden rekenen op voldoende water en konden de rijstvelden blijven bevloeid worden. Zelfs overstromingen werden vroeger door dit systeem binnen de perken gehouden door het overtollig water af te leiden naar het Tonle Sap meer ten zuiden van de stad. 

Deze tempels zijn écht de moeite!

• Angkor Wat: dit is het grootste religieuze gebouw ter wereld! De tempel stelde symbolisch de Meruberg voor wat de thuis van de hindoegoden is. De fijn uitgehouwen bas-reliëfs vertellen belangrijke verhalen uit het hindoeïsme.

• Angkor Thom: waar je de terrassen van de leprakoning en olifanten kan bezoeken, maar ook de Bayon tempel. Het is nog altijd niet duidelijk wie de vier gezichten op de torens van de Bayon tempel voorstellen.

• Ta Prohm: de tempel uit Tomb Raider die spectaculair overgroeid is door boomwortels. Schitterend!

• Banteay Srei of de Citadel van de vrouwen met verfijnde beeldhouwkunst in roze zandsteen.

Off the beaten track

• Diep in de jungle verscholen ligt Kbal Spean met zijn uitgehouwen rivierbedding van lingas.

• Unieke overnachting! Verblijf een nacht in een homestay in het Cambodjaanse binnenland en bezoek de ruïnes van Angkors vierde grootste tempel Banteay Chhmar. Je ontdekt er de prachtige Avalokitswara reliëfs en de volledige met vijgenbomen en lianen overgroeide Prasat Samnang Tasok.

Zonsopgang

Vroege vogels opgelet: wil je de zon zien opgaan achter Angkor Wat? Kom omstreeks 5 uur naar de ingang en geniet van de opgaande zon. Onze tip: ga bij de lelies staan, voor een mooie weerspiegeling. Vergeet je camera niet voor dat #mytookumoment, het is een waar spektakel.

 
  • Tags:
  • Angkor Wat,
  • Tempel

Geïnteresseerd in een reis naar Cambodja & Laos?