1

Documenten & Gezondheid

Je dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, dat geldig is tot tenminste 1 dag na retourdatum. We raden je ook aan om een kopie van je internationaal paspoort mee te nemen en apart van het origineel te bewaren. Vraag je reispas tijdig aan! 

Vanaf 10 november 2016 moet iedereen die naar Canada reist een e-visum (eTA) aanvragen. Vraag je visum hier aan.

Medische kosten zijn zo hoog in Canada dat je best zorgt voor een uitgebreide reisverzekering. Hou je polisnummer op zak, samen met de noodnummers van jouw verzekeringsmaatschappij.

Er zijn geen specifieke inentingen vereist. We raden je aan je gebruikelijke medicijnen mee te nemen en een kleine reisapotheek samen te stellen met o.a. een middel tegen keelpijn, verkoudheid en darmstoornissen. Veel medicatie die in Europa vrij verkrijgbaar is, kan in Canada slechts met doktersattest worden bekomen. Voor meer informatie, vraag raad aan je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (Reisadvies: 03 247 66 66of surf naarwww.itg.be).

Betalingen & Hotels

De gangbare munt is de Canadese dollar. Hou er rekening mee dat de in Canada gepubliceerde prijzen steeds zonder taksen en service zijn, zodat de uiteindelijke rekening steeds hoger is dan verwacht. Ook bier en wijn zijn aanzienlijk duurder dan in België. De huidige wisselkoers vind je hier terug.

Er zijn talloze ABM- of ATM-bankautomaten (de plaatselijke Bancontact) waar je geld kunt afhalen met een kredietkaart of Belgische bankkaart met de functie Maestro of Cirrus. Activeer deze voor gebruik in Canada en USA (raadpleeg jouw bank als je hieraan twijfelt). Het gebruik van kredietkaarten zoals Visa, MasterCard en American Express is ruim verspreid.

In de rekeningen die je in restaurants in Canada krijgt, zit geen toeslag voor de bediening. Gebruikelijk is 10 tot 15 procent fooi bij te tellen. Als de bediening heel slecht was, geef je best wat minder. Taxichauffeurs verwachten ook zo’n 10 tot 15 procent, of afgerond tot een heel bedrag. Portiers en dragers in hotels, op stations en op vliegvelden krijgen meestal een dollar per stuk bagage. In cafés en bars wordt een fooi naar eigen inzicht gegeven, meestal is dat het bedrag afgerond naar boven. Voor het kamermeisje in hotels wordt één of twee dollar per nacht achtergelaten. Bij fastfoodketens waar je zelf je eten en drinken ophaalt, zijn fooien ongebruikelijk. Ook de pompbediende bij benzinestations verwacht geen tips.

In Canada vind je hotels en accommodatiemogelijkheden van verschillende niveaus. De hotels in ons aanbod gaan van comfortabel tot luxueus, ze hebben een prima en complete inrichting en bieden een goede service. Behalve de door ons voorgestelde hotels, kan Tooku in principe elk ander hotel in Canada op aanvraag aanbieden.

Praktisch

De netspanning bedraagt 110 volt. Om elektrische toestellen zoals je haardroger of scheerapparaat te gebruiken, is een specifieke adapter noodzakelijk (2-polige platte stekker, type USA-Canada).

Sommige Belgische providers hebben speciale tarieven om vanuit Canada te bellen en mobiel internet te gebruiken. Informeer je voor vertrek. Vele hotels en restaurants bieden gratis WiFi en via de app WiFi Free Canada kan je gemakkelijk WiFi spots in de buurt vinden. In afgelegen gebieden is het mogelijk dat je geen ontvangst krijgt op je gsm of smartphone.

Canada is zo groot, dat het maar liefst 6 verschillende tijdzones kent. Vlieg je van het ene uiterste puntje van Canada naar het andere uiterste punt, dan scheelt dat 5,5 uur.

Vancouver

- 9 uur 

Calgary

- 8 uur 

Montreal

- 6 uur 

Toronto

- 6 uur 

 Halifax

- 5 uur

Canada is een ideaal land om zelf met de auto te verkennen. Er wordt rechts gereden en de weginfrastructuur is er goed. De afstanden zijn echter niet te onderschatten, hou er dus rekening mee dat je soms een lange dag voor de boeg kan hebben om op je bestemming te geraken. We raden je dan ook aan voldoende rustpauzes in te lassen en een tweede chauffeur aan te duiden. Houders van een geldig EU-rijbewijs kunnen hiermee in Canada rijden, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Rij je liever niet met de auto? Dan kan je ook per trein Canada verkennen.

Geïnteresseerd in een reis naar Canada?