1

Duurzaamheid

Reizen, het is een van de mooiste dingen ter wereld en bij Tooku streven we ernaar de impact van onze reizen zo positief mogelijk te maken.
Voor de mens, de planeet en de welvaart.

Ben je benieuwd hoe we ons bij Tooku inzetten voor duurzaam ondernemen en duurzaam reizen? Benieuwd naar wat wij doen om onze duurzaamheidsdoelen na te streven?

Maak kennis met ons duurzaamheidskompas!

stempelgroen.png
Kompasnieuworanje.png
stempelblauw.png

Ons duurzaamheidskompas wijst ons de weg in de goede richting, naar acht duurzaamheidsdoelen waar we ons voor engageren.  

Maak jezelf wegwijs met het kompas en ontdek waar de acht doelen voor staan!
Benieuwd naar hoe deze een plaats vinden in jouw droomreis? Check de icoontjes van onze duurzame doelstellingen, je vindt ze terug bij onze duurzame reisprogramma’s.
Zo wordt de positieve impact van jouw droomreis meteen duidelijk en concreet.

Heb je vragen of opmerkingen? Dan horen we ze graag!

ECONOMISCH

1   | We bevorderen economische groei en fatsoenlijk werk

Jouw droomreis bij Tooku komt tot stand door een samenwerking met betrouwbare lokale partners. Tal van reisprofessionals zoals lokale gidsen, chauffeurs, hotelpersoneel en bootmannen staan in voor de kwaliteit van onze reizen doorheen verschillende landen en regio’s. Zo verzekeren wij hen van een eerlijk en regelmatig inkomen. Niet vergeten dat toerisme wereldwijd goed is voor 10,3% van het BNP.

2   | We bestrijden armoede en stimuleren het welzijn van de lokale                   gemeenschappen

Tooku steunt lokale projecten en integreert die in de reisprogramma’s. Vele van onze activiteiten bevoordelen rechtstreeks de lokale gemeenschappen. Ook onze partners engageren zich achter de schermen voor het welzijn van lokale inwoners. Zo zetten we ons actief in voor armoedebestrijding op onze bestemmingen.


SOCIAAL

3   | We streven naar kinderwelzijn en sociale- en gendergelijkheid

Op vlak van gendergelijkheid speelt toerisme wereldwijd een belangrijke rol en hier dragen wij en onze partners zeker ook een steentje bij. Doorheen onze reizen hechten we belang aan kinderwelzijn en aan  sociale en etnische minderheden.

4   | We moedigen educatieve ontwikkeling aan

Bij Tooku verbeteren en verfijnen we onze kennis en vaardigheden voortdurend in lijn met de internationale kwaliteitsnormen. Wij en onze lokale partners stimuleren de educatieve vooruitgang op onze bestemmingen en ook onze reizigers worden gesensibiliseerd over lokale tradities, cultuur, geschiedenis en fauna en flora.

ETHISCH

5   | We staan voor duurzame samenwerking met andere landen

We streven naar een internationale samenwerking op lange termijn met lokale bedrijven en organisaties, veelal KMO’s. Ook ondersteunen we onze lokale partners bij hun engagement voor plaatselijke duurzame projecten.

6   | We promoten het behoud van het culturele erfgoed

Het culturele werelderfgoed is een essentieel onderdeel van onze rondreizen, we dragen er dus maar beter zorg voor! Onze reisprogramma’s dragen daarom bij aan de instandhouding van vele Unesco-werelderfgoed-sites maar ook lokale tradities en ambachten krijgen tijdens onze reizen bijzondere aandacht.

ECOLOGISCH

7   | We beschermen natuurlijk erfgoed en biologische diversiteit

We dragen bij aan de bescherming van natuurlijk erfgoed en biologische diversiteit. Onze reisprogramma’s behelzen veel bezoeken aan natuurlijk erfgoed en nationale parken en het behoud van de natuurlijke rijkdom van de bestemmingen staat hierbij centraal. Laat het motto Take nothing but pictures, leave nothing but footprints, ook jouw leidraad zijn!

8   | We steunen het klimaat, afvalbeheer en hernieuwbare energie

Wij bieden de mogelijkheid aan onze reizigers om de CO₂ van de vluchten te compenseren. We mikken op het maximaliseren van hernieuwbare energie en het verbeteren van het afvalbeheer zowel op onze kantoren als bij onze accommodaties en tijdens excursies. Ook onze reizigers kunnen hier hun steentje bijdragen door bewuste keuzes te maken qua transport en hotels.

Duurzaamheidsverhaal: Plastic ban in Kenia